Opt cadre universitare cer demisia ministrului Culturii

Data publicării:
stiri demisie barbu

Comisia condusă de Daniel Barbu este cea care, la nivel naţional, stabileşte doctoranzii şi titlurile de conducători de doctorate în domeniul sociologiei şi ştiinţelor administrative. Dar, din luna mai a anului trecut, comisia nu s-a mai întrunit şi nu a mai rezolvat niciun dosar, blocând astfel activitatea universitara.

„Sunt 120 de teze de doctorat care aşteaptă de luni bune la comisia noastră care trebuie evaluate şi validate sau respinse de comisia CNATCDU. Şi aceştia doctoranzi aşteaptă chiar şi de un an să primească titlul de doctor. Eu personal mi-am depus teza de abilitare la mijlocul lui iunie 2012", spune conf.dr. Adrian Hatos, de la Universitatea din Oradea.

Alte 15 cadre universitare din ţară aşteaptă ca această comisie să se pronunţe în dosarele depuse pentru abilitatea de conducător de doctorat. Blocarea de acum ar putea duce la o criză a profesorilor universitari.

„Ţinând cont de tendinţele actuale, foarte mulţi coordonatori de doctorate se pensionează şi rămâne un gol în ceea ce priveşte coordonarea de doctorate şi mulţi tineri care vor dori să înceapă doctoratul nu vor avea îndrumători. Şi s-ar putea ca în 2-3 ani de zile să fie probleme", crede dr. Sorin Cace, din cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.

În plus, lipsa de coordonatori de doctorate va afecta şi activitatea didactică a universităţilor. Întârzierea acordării acestor titluri duce la imposibilitatea profesionalizării cadrelor universitare. Fără doctorat, profesorii nu mai pot promova, în condiţiile în care este o nevoie mare de cadre universitare.

„Aceste comisii acordă şi titlul de doctor. Ai susţinut doctoratul oriunde în România, dacă ele nu se întâlnesc sau dacă se întâlnesc o dată la şase luni, dacă ai susţinut doctoratul în iunie, iulie, şi dacă au doctorat devin automat asistenţi. Nu pot să îi pun asistenţi decât din 1 octombrie 2014", susţine prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

Cei afectaţi de activitatea defectuoasă a comisiei de la nivel naţional au mai sesizat problema într-un memoriu depus în urmă cu mai bine de o lună la Ministerului Educaţiei, însă nu au primit niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...