Fetiţa în memoria căreia a fost ridicată această statuie se numea Gabriella Schuch şi a murit la doar şase ani, în luna august a anului 1900. De mai bine de trei decenii, mormântul ei şi monumentul care o străjuia au fost abandonate. În timp, capul şi braţul drept ale statuii au dispărut. Ca să oprească distrugerea monumentului, Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Partium şi Banat şi un grup care activează pe internet au depus o cerere pentru concesionarea mormântului.
"Ne-am gândit să aducem un specialist să cureţe statuia, îi întărim baza, şi, eventual, montăm un gard simplu şi frumos în jurul ei", spune Imre Kordics, istoric local.
Statuia este sculptată din marmură albă, material care se foloseşte foarte rar în prezent, din cauza costurilor mari. "Marmura albă porneşţe de la în jur de o mie, şi ajunge şi la zece mii de lei, în funcţie de model", explică Crăciun Lucaci, antrepenor.
Administratorii cimitirului orădean spun că unele dintre cele mai vechi morminte datează din secolul al XIX-lea. Cele mai multe dintre monumentele funerare cu valoare istorică sunt îngrijite de rude.
"Altele, mai puţine, nu sunt reconcesionate; pot fi reconcesionate de către fundaţii, pe baza evaluării pe care o va face comisia de la Consiliul Local, respectiv Fundaţia pentru Monumente Istorice", susţine Teodor Vaida, administratorul cimitirului municipal Rulikowski.
În cimitirul orădean există în jur de 30 de morminte şi pietre funerare fără stăpân, care au o valoare istorică sau artistică. Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Partium şi Banat se străduieşte să găsească o cale pentru protejarea fiecăreia. Statuia Gabriellei este prima care va fi adoptată de o asociaţie civică.