Până în 1990, pe dealurile de la ieşirea din Oradea spre Satu Mare se întindea o livadă uriaşă. Cele 200 de hectare au fost cumpărate apoi şi împărţite între mai mulţi proprietari. Acum, nu trece săptămână în care printre copacii înfloriţi să nu apară grămezi noi de moloz. Toate sunt aruncate în apropierea drumului naţional care trece prin zonă, dar nimeni nu pare să ştie cine şi când le aduce.
"Oamenii aceștia nu sunt oameni, sunt oameni de nimic."
"Persoanele care doresc să depoziteze ilegal preferă zonele de la periferia municipiului, zone care nu sunt supravegheate video și care nu pot fi acoperite în întregime de patrulele de sector", susţine Monica Ambro, de la Poliția Locală Oradea.
"Este ceva negativ, e ceva urât de tot, e ca o rană în peisaj."
Iar pentru această "rană", o hotărâre de consiliu local prevede amenzi cuprinse între o mie şi 2500 de lei pentru proprietarii terenurilor unde este aruncat molozul.
"Dar de ce să fiu amendat dacă nu le-am pus eu acolo?", se întreabă Dumitru Prahanca, proprietarul unui teren din zonă. "Eu mă pun și curăț, altul pune gunoi și mă amendează tot pe mine."
"Probabil că aș fi interesată să urmăresc cine aruncă acolo și cine construiește recent", spune Ileana Dănilă, proprietara unui teren din zonă.
Depozitul ilegal de moloz se află la doar un kilometru de groapa de gunoi a orașului, unde, în schimbul unei sume modice, resturile sunt preluate și transformate în materie primă pentru construcții.
"Deșeurile de construcții și demolări sunt acceptate la depozitul de deșeuri Eco Bihor și sunt preluate cu o taxă de 2,35 de euro, aproximativ 14 lei tona", a precizat Zoltan Kovacs, șeful stației de concasare a molozului.
Anul acesta, în Oradea au fost date 41 de amenzi în valoare de 11 mii de lei pentru depozitarea ilegală a deşeurilor. Niciuna dintre ele nu a fost aplicată proprietarilor de terenuri din zona livezii transformată în groapă ilegală de gunoi. Deocamdată, aceştia au fost somaţi să-şi cureţe suprafeţele.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş