Un tânăr de 20 de ani, diagnosticat cu epilepsie, a fost primul pacient care a beneficiat de noul aparat. Dotat cu un sistem de neuronavigatie, acesta permite incizii foarte fine, care protejează ţesuturile sensibile ale creierului.
"Putem folosi neuronavigaţia ca să aflăm cât de adânc sunt situate leziunile maligne", spune Laszlo Bolgnar, neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie din Debreţin
"Navigaţia îl ajută pe chirurg să-şi facă un plan. Poţi controla ţesuturile din jurul tumorii pe care o scoţi. Poţi lăsa intacţi nervii şi vasele de sânge, te ajută să le laşi neatinse. Aduce mai multă siguranţă pentru pacient", susţine Emanuel Gutema, medic resident Clinica de Neurochirurgie din Debreţin.
Intervenţia neurochirurgului a durat mai puţin de o oră. Cu ajutorul unui sistem optic de mare precizie, acesta a extirpat o tumoare malignă de mărimea unui bob de fasole.
"Primul lucru important în chirurgie în secolul XXI este să nu rănim bolnavul. Avem nevoie ca pacientul să se simtă perfect sănătos după operaţie, iar al doilea lucru este să facem un plan ideal de tratament pentru pacient", a detaliat neurochirurg Laszlo Bolgnar.
"Vor avea o perioadă de spitalizarea mult mai mică. Şi pentru chirurgi în acelaşi timp pentru că vor avea o precizie cât mai bună", precizează Aurel Mohan, medic rezident la Spitalul Judeţean din Oradea.
De avantajele aparatului e neuronavigaţie vor beneficia pacienţii asiguraţi din Ungaria. Românii se vor putea şi ei opera la Debreţin, însă doar contra cost. Valorea totală a investiţiei în blocul operator din oraşul maghiar este de 2 milioane de euro. În cadrul aceluiaşi proiect cu fonduri europene, spitalul judeţean din Oradea şi-a înfiinţat un nou bloc operator.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş