Clădirea care adăposteşte Curtea de Apel şi sediul Poştei din Oradea a fost inaugurată la începutul secolului trecut. De atunci nu a mai avut parte de reparaţii capitale. Doar în 2012 muncitorii au zugravit o parte din interiorul încăperii în care se află ghişeele poştale.
"Pe anul 2015 reparaţiile capitale nu au fost incluse în planul de investiţii, deoarece sumele vor fi alocate prioritar de la nivel naţional", susţine Liliana Mureşan, directorul Poştei Bihor
Bucăți mari de tencuială s-au desprins deja din fațada clădirii și amenință să se prăbușească pe trotuar. Sute de persoane care vin zilnic la Poștă ori la Curtea de Apel sunt puse astfel în pericol.
"Chiar în faţa mea a căzut una mare şi eram şi cu copilul."
"Ca să-i avertizeze pe cei care trec prin această zonă de pericolul la care se expun, angajaţii Poştei au montat pe clădire o plăcuţă prin care îi anunţă că în orice moment s-ar putea trezi cu o bucată de tencuială în cap", a aflat Florina Fofiu, reporter Digi24 Oradea.
Autoritățile locale au cerut conducerii Poștei să reabiliteze fațada clădirii.
"Din păcate, până în prezent nu s-a făcut nimic. Vor primi un avertisment, iar pasul următor este amenda care porneşte de la 4 mii de lei", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Procedura pentru renovarea unui monument istoric este greoaie. Proprietarul are nevoie de avize de la mai multe instituţii.
"Beneficiarul, în cazul de faţă Poşta Română, ar trebui să facă un proiect de reabilitare a clădirii şi să depună documentaţia pentru avizare la Direcţia judeţeană pentru Cultură Bihor", explică Mircea Paşca, de la Direcţia de Cultură Bihor.
Primăria a inventariat peste 30 de clădiri monument din Oradea care au nevoie urgentă de reparaţii.
Reporter: Florina Fofiu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş