Aproape că nu există zi în care sistemul informatic unic integrat să nu dea rateuri. Din această cauză, medicii de familie se văd nevoiţi să rămână peste program pentru a valida serviciile pe care le-au oferit.
Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Dacă nu poţi să validezi un serviciu în sistem sau o trimitere, trebuie să revin ulterior, după ce închei programul să validez ce nu am putut valida în timpul consultaţiei."
Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "În momentul în care se opreşte, atunci ne facem de râs la pacienţi, stăm şi ne uităm la calculator."
Nemulţumiri sunt şi în ceea ce priveşte recentele creşteri salariale care i-au vizat doar pe angajaţii din sistemul de sănătate public, nu şi restul personalului medical.
Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Şi noi suntem medici, medici primari, medici specialişti şi noi muncim. Consider că este o discriminare care nu face cinste nimănui."
Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "Probabil că noi nu suntem medici, dacă pe noi nu ne consideră medici, noi încet, încet devenim nişte scribi."
Chiar şi pacienţii le iau apărarea medicilor de familie: "E foarte important că nu mergem prin alte părţi. S-a auzit la un moment dat că pleacă, că vrea să plece, dar nu, ar fi foarte rău pentru noi."
Într-o scrisoare adresată inclusiv preşedintelui României şi primului ministru, reprezentanţii medicilor de familiei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de proiectul de buget pentru 2016 în care sumele alocate pentru medicina de familie sunt mai mici decât în acest an, situându-se sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceştia cer ca fondurile destinate acestei ramuri să se situeze la nivelul Uniunii Europene, unde reprezintă 12% din bugetul Sănătăţii.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă