Revoluţia fiscală bate la uşă şi nu vine cu veşti tocmai bune. Firmele din România mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru a demara negocierile cu angajaţii. Acestea ar trebui să ducă la menţinerea salariului net, prin creşterea brutului. Există totuşi categorii care vor câştiga mai puţin.
Cătălin Popa, directorul unei fabrici de textile, a început deja negocierile cu cei 47 de angajaţi ai companiei.
"Ceea ce noi am căutat a fost să rămânem într-un cadru rezonabil, astfel încât să nu ne crească costurile. Însă impactul este foarte mare asupra angajaţilor, deoarece avem inclusiv angajaţi - este problema celor cu part-time, cărora salariul le va scădea. Am şi făcut, de altfel, nişte simulări, pentru a ne vedea unde ne situăm cu diversele modificări."
Acestea au arătat că angajaţii vor primi în mână cu câţiva lei mai mult decât până acum. Există însă şi cazuri de venit diminuat.
"În cazul unui angajat part-time, spre exemplu, care acum este încadrat cu un salariu de 1300 de lei, inclusiv vechimea, va trece la 1630 de lei, inclusiv vechimea. Ca venit net acesta îi va scădea cu 55 de lei."
"Am un copil, cum am mai spus şi normal, nu mă descurc altfel, deci sunt nevoită să lucrez la şase ore. Netul scade şi, ce să vă spun, pentru mine înseamnă mult, pentru că normal, poate să fie o factură, poate să fie orice altă cheltuială", spune Denisa Radu, angajată part-time.
Efectele acestor modificări se vor resimţi şi la nivelul Pilonului II de pensie, din cauza scăderii contribuţiei de la 5,1 la 3,7%.
"La un salariu de 4000 de lei actualmente în plată în acest an, avem un venit net de 2806 lei, în 2018 el va creşte cu 3 lei, la 2809 lei, însă pe pilonul II, banii pe care îi va primi la pensie vor fi cu 26 de lei mai puţin pe lună", a explicat Cătălin Popa, directorul unei companii.
Companiile, atât cele de stat, cât şi cele private, sunt obligate să înceapă aceste negocieri până în data de 20 decembrie a acestui an, adică în mai puţin de o săptămână. În caz contrar, amenzile sunt drastice.
"Nu există obligativitatea ca până în data de 20 decembrie să avem modificate contractele sau să avem negocierea încheiată. Ea trebuie doar iniţiată", susţine Dan Octavian, consultant în afaceri.
"Refuzul de a începe aceste negocieri sau de a le face se sancţionează cu o amendă de la cinci la zece mii de lei. Prezenta ordonanţă se aplică tuturor categoriilor de angajatori, atât celor privaţi, cât şi celor din sectorul public", a declarat Marius Rotar, directorul ITM Bihor.
Negocierile se vor purta între angajator şi un reprezentant al angajaţilor, dacă firma are mai puţin de 21 de angajaţi, sau cu liderul de sindicat, în cazul firmelor mai mari.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa