Bitcoin este prima monedă digitală recunoscută la nivel global ca un sistem de plată. Conceptul a fost creat în 2009 de o persoană rămasă anonimă, iar în prezent moneda este folosită la nivel global. Cei care doresc să achiziționeze Bitcoin trebuie să își creeze un cont pe o platformă digitală și să vireze într-un cont contravaloarea în lei a acestei monede.
Odată cumpărați, banii virtuali sunt salvați în cont, sub forma unui portofel virtual. "Bitcoin-ul este o chestie similară aurului. Are maxim 21 de milioane de monede în toată lumea, implicit, la fel ca aurul are o masă monetară finită care înseamnă o singură direcție. Cu cât mai mulți oameni vor intra în Bitcoin, la fel ca și în aur prețul lui crește", explică Horia Vușcan, administratorul unei platforme de tranzacționare a monedei virtuale.
În Oradea, mai mulți furnizori de servicii le oferă clienților posibilitatea de a plăti cu bani virtuali, pentru care este nevoie doar de un telefon inteligent și de o conexiune la internet.
"Am avut și cereri pentru astfel de plată și am zis să fim printre primii care oferă această modalitate de plată", spune Raul Marcu, managerul unei săli de sport.
Specialiștii în economie privesc cu reticență moneda virtuală.
"Ea fluctuează de la o zi la alta și în procente de 10% să spunem, fără autoritate și fără control, evident efectul ar fi dezastruos", este de părere Daniela Zăpodeanu, conferențiar la Universitatea din Oradea, specializarea monede și credit.
Bitcoin este împărțită în opt subunități, iar valoarea ei este dictată exclusiv de cerere și de ofertă. În prezent, din cele 21 de milioane de monede existente în lume, sunt pe piață 12,4 milioane de monede. Echivalentul în lei al uneia este de 2280 de lei, iar în Bihor sunt peste 600 de utilizatori.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș