O lungă perioadă, mulţi proprietari şi-au încălzit casele cu ajutorul centralelor pe gaz. Costurile achiziţionării şi instalării unui astfel de sistem pornesc de la 2 mii de lei şi are ca avantaj faptul că menţine locuinţele încălzite un timp îndelungat. Scumpirea gazelor naturale i-a făcut pe mulţi să renunţe la această soluţie şi să treacă pe încălzirea pe lemne.
Aşa a făcut şi Vasile Boloş, proprietarul unei locuinţe din Sântandrei. "Pe an ce a trecut cum s-a scumpit gazul am ajuns când am plătit şi 8 milioane pe lună. Şi atunci am renunţat şi am făcut centrala cu sobă."
Centrala pe lemne este avantajoasă mai ales dacă locuinţa este izolată termic. Costurile cu acest sistem nu depășesc 400 de lei pe lună, iar proprietarul trebuie doar să îşi cumpere din timp lemnele.
Pompa de căldură - achiziţie scumpă, facturi mici
O alternativă la soluțiile clasice de încălzire este pompa de căldură. Chiar dacă achiziţionarea şi instalarea sistemului înseamnă o cheltuială de minimum 3 mii de euro, factura lunară nu depășește 500 de lei. Investiția poate fi recuperată în 3 ani, iar consumul redus de energie transformă pompa de căldură în cea mai ecologică variantă existentă pe piață.
"Este mai economică, mai comod pentru noi, nu se face mizerie în casă. Când dorim apă caldă apăsăm doar un buton, la fel și pentru încălzire", spune Cornel Crișan, proprietarul unei locuinţe.
Pentru cei care locuiesc la bloc lucrurile stau diferit. Costurile întreţinerii sunt ridicate pentru că multe imobile nu sunt izolate termic. În schimb, blocurile noi, alimentate cu apă geotermală, aduc facturi mai mici la utilităţi.
Specialiştii spun că alegerea unei modalități de încălzire eficiente trebuie făcută cunoscând dotările unui imobil, dar e importantă și consultarea unui inginer.
reporter: Cristina Nistor
operatori: Darius Pop, Monica Pop
editor web: Adrian Laboş