Peste 100 de elevi de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea s-au întâlnit miercuri dimineață cu militarii de la garnizoana din oraş. Au aflat unde se pot înscrie şi ce probe trebuie să treacă dacă vor să urmeze o carieră militară. Studenţii Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu le-au dezvăluit că primii ani de armată înseamnă o aventură continuă.
"Am învățat să tragem cu toate categoriile de arme cum ar fi pistolul, mitraliera, să traversăm un curs de râu, să ne deplasăm pe timp de zi pe timp de naopte, să ne facem una cu mediul", a povestit Adrian Pal, student la Academia Forțelor Terestre de la Sibiu.
Fetele au aflat că în armată pot trece prin situaţii pe care rar le pot întâlni în viaţa de zi cu zi. "Pentru fete să nu vă mire dacă o să aveți 60 de bărbați în subordine și nu o vârstă cu voi", le-a atras atenţia sublocotenentul Ioana Ștefănescu, din cadrul Garnizoanei din Oradea.
Viaţa în armată înseamnă însă şi respectarea unor reguli clare: trezirea de dimineață, instrucția sau regulamentul strict din unitate. Acestea nu au fost tocmai pe placul liceenilor, motiv pentru care militarii le-au povestit despre avantajele pe care le au cei care poartă uniformă. "Stabilitatea locului de muncă după absolvirea academiilor, absolvenții primesc un loc de muncă, primesc o diplomă de licență, un grad de ofițer, ceea ce le asigură un prestigiu în societate."
Prezenţa militarilor în şcoli face parte din acţiunile organizate cu ocaziei Zilei Armatei.
reporter: Claudiu Mihuț operator: Darius Pop editor web: Adrian Laboş