Irina Şemendi a moştenit de la bunicul ei 2900 de metri pătrați de livadă în satul Urvind din Bihor. Până anul trecut, producția ajungea la câteva sute de kilograme de mere. Însă, în urmă cu două săptămâni, livada sa, alături de cele ale altor 20 de familii pur și simplu au dispărut. Păgubiții cred că hoţii de lemne au fost cei care au scos efectiv din pământ pomii de pe 10 hectare de livadă.
"Mergând la Oradea am văzut că pomii fructiferi sunt tăiaţi. I-au tăiat şi pe cei care au fost chiar productivi. Nu ne-a întrebat nimeni. Au furat lemnul, mizeria au lăsat-o acolo", spune Irina Şemendi.
Femeia a cerut ajutor Primăriei din Lugașu de Jos, instituţie care nu are autoritatea necesară să găsească vinovații.
"Noi i-am direcţionat pe cei păgubiţi spre direcţia agricolă. Spre dânşii am făcut şi noi un demers, am solicitat, printr-o adresă, autorizaţiile care s-au dat pentru tăierile de pomi fructiferi din zonă, răspunsul dânşilor a fost negativ", susţine Gabriel Crişan, inspector de mediu în cadrul Primăriei Lugaşu de Jos.
Oamenii spun că cei care au tăiat lemnele au intrat în livadă sub pretextul că doar adună uscături. Păgubiții cred că defrișarea a fost făcută de o firmă din Oradea, care are ca obiect de activitate prelucrarea materiei lemnoase.
"Pentru deteriorarea calităţii mediului deţinătorii terenurilor cu titluri de proprietate pot fi sancţionaţi cu amendă contravenţională între 3000 şi 6000 de lei şi o amendă contravenţională în cuantum de 25 de mii de lei până la 50 de mii de lei pentru persoane juridice", atrage atenţia Mihaela Crişan, inspector de mediu Garda de Mediu Bihor.
Păgubiții au semnalat doar verbal furtul de lemne, însă se pregătesc să depună o plângere oficială la Poliție. Localnicii spun în ultimul an le-au fost furaţi peste 10 mii de meri, gutui și peri din livezile care sunt vechi de peste 50 de ani.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă