După terminarea Liturghiei de Bobotează, un sobor format din 7 preoţi a ieşit în faţa Bisericii cu Lună şi a sfinţit patru mii de litri de apă. Oamenii şi-au așteptat rândul în liniște și fiecare şI-a umplut câte un flacon cu Agheasmă Mare.
Credincioşii sunt convinşi că apa sfinţită de Bobotează îi apără de boli. "Această apă sfinţită se numeşte Agheasma Mare şi ea se bea pe nemâncate în fiecare dimineaţă timp de 8 zile, adică până pe 14 ianuarie", confirmă Ioan Codorean, preot la Biserica cu Lună din Oradea
Preoţii spun că pe parcursul anului apa sfinţită de Bobotează poate fi consumată doar cu acordul duhovnicului, în special de către bolnavi.
Ţuralesa, obiceiul de Bobotează din Bihor
Tot în această zi, în mai multe zone din Bihor grupuri de copii pleaca la urat prin gospodării. Vechi de mai bine de un mileniu, obiceiul este cunoscut sub numele de Ţuralesa. În plus, fetele nemăritate au şansa ca de Bobotează să-şi afle ursitul.
"Fetele merg în ajun de Bobotează la preot i-au câte un fir de busuioc sfințit și îl pun sub pernă, dacă îl vizează noaptea înseamnă că el este cel ales", detaliază Miron Blaga, consultant artistic.
Boboteaza marchează momentul botezului Mântuitorului în râul Iordan şi încheie şirul sărbătorilor de iarnă.
reporter: Claudiu Mihuţ operator: Constantin Gheorghiţă