Micul Phelps. Acesta este supra-numele unui orădean care la 11 ani este cel mai rapid înotător din România la grupa lui de vârstă. Se antrenează ca un adevărat învingător şi are un vis: să devină campion olimpic, ca şi idolul său.
Un fluier scurt și, cu o viteză de reacție incredibilă, Ștefan Duca sare în apă și străbate lungimea bazinului olimpic cu o energie debordantă. Abia dacă poți ține pasul cu el de pe margine, așa că nu-ți rămâne decât să urmărești cu privirea cum se luptă pentru fiecare metru. La 11 ani, este cel mai bun din România.
"Michael Phelps este idolul meu, e un înotător foarte bun, nu ştiu dacă voi reuşi să fiu ca el, dar ăsta este visul meu: să ajung ca el", mărturiseşte micul campion naţional la înot.
Așa îl și alintă colegii de antrenament, care-i spun micul Phelps. Nici nu e de mirare, având în vedere ca este deja cvadruplu campion național la toate stilurile de înot. Nici el nu se poate hotărî la care este mai bun.
"Fluture este una din preferatele mele, craul este preferata mea, la care merg cel mai bine, şi spate! Şi bras îmi place, dar încă nu mi-am format stilul", spune Ştefan Duca.
"Îşi doreşte să fie cel mai bun. E greu pentru copii, pentru antrenor, e greu pentru părinţi, dar cu multă dăruire şi faptul că vine cu plăcere, e foarte important şi asta ne duce înainte", susţine Remus Oros, antrenorul lui Ştefan.
Părinţii băiatului şi-au dat seama de calităţile copilului lor atunci când nu au mai ştiut cum să-i potolească energia.
"În primul rând era foarte agitat şi foartă multă energie, vroiam să ştie să înoate obligatoriu, să nu avem emoţii în excursiile noastre la mare, la ştrand", spune Mircea Duca, tatăl lui Ştefan.
"Când eram mai mic eram foarte energic şi tati şi mami nu ştiau ce să facă cu mine, că stăteam toată ziua acasă şi eram şi mai plinuţ. Să nu credeţi că eram slab de când sunt mic", zâmbeşte campionul.
Ștefan înoată într-o singură zi mai mulţi kilometri decât fac pe jos mulţi dintre noi într-o săptămână întreagă. Totul pentru a-şi îndeplini un vis pe care idolul său, Michael Phelps, l-a trăit de nu mai puţin de 23 de ori: câştigarea titlului olimpic la înot.
"Dacă suntem înainte de naţionale 4-5, mai lejer, dar dacă suntem în toiul antrenamentului facem vreo 7. Ca să poţi înota atâta în primul rând trebuie alergare. De când eşti mic ar trebui să faci un pic de forţă, flotări, abdomene, nu mă refer la sală, pentru că până la 14 ani nu mai creşti dacă faci sală."
"Fără să ne dăm seama a început să câştige concursuri prin Ungaria, pe la noi şi atunci am zis ok, hai să facem să trecem la nivelul de performanţă efectivă", povesteşte tatăl lui Ştefan.
Cu un regim de viaţă spartan, băiatul crede că sportul îl va ajuta să ajungă departe. Chiar dacă uneori trebuie să sacrifice şcoala şi chiar joaca. "Nu prea am timp să învăţ acasă. Îmi trebuie o oră să mă relaxez după antrenament, după ce mănânc îmi fac temele, mai învăţ pentru teze, pentru testele mai importante pe care le avem."
"Bineînţeles că are şi el nevoile copilăriei cum le au toţi copiii. Mergem la film, în parc, unde vrea el, la zile de naştere; încerc să compensăm lipsa timpului liber din cursul săptămânii", explică tatăl lui Ştefan.
"Atunci când sunt obosiţi sau au probleme încerc să mă retrag mai mult şi să-i las pe ei să socializeze, să se distreze, să se bage sub apă. Se mai joacă, se bucură de faptul că sunt în apă", spune Remus Oros.
Ștefan se pregătește acum pentru viitoarele competiții. Deși Oradea are una dintre cele mai moderne baze de natație din țară, în pregătirea sportivilor lipsesc deocamdată câteva elemente esențiale, cum ar fi sala de forță, maseurul sau medicul sportiv. Familia și clubul fac însă toate sacrificiile pentru ca Ștefan să ajungă acolo unde își dorește: pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi