Iosif Mateuț are 64 de ani și de mai bine de trei decenii este pasionat de floricultură. În grădina sa găseşti mii de exemplare din cele mai diverse soiuri de lalele.
"În această grădină există aproximativ 70 de sortimente de lalele, 60-70 de mii de fire pe un teren de 3 mii de metri pătrați."
Pasiunea l-a făcut să creeze chiar şi unele soiuri proprii, pe care le-a dat şi denumit.
"Ele sunt cultivate în primul rând pentru a crea bucurie, de a crea oamenilor mici bucurii. Se mai poate face și un ban cinstit, se poate trăi onorabil din acestă activitate", spune Iosif Mateuț.
"Atunci când plantăm un bulb și începe să crească și se deschide acea floare frumoasă este o nouă viață; e ca şi când un copil se naște. Îmi place foarte mult, este frumos, avem o răsplată", spune Irina Ciuchelea, cultivator.
Toți cei care trec prin localitate admiră grădina plină de culoare a cultivatorului din Ciocaia.
"Nu ai cum să nu te oprești să te bucuri puțin de această frumusețe florală, de parfumul și cromatica diversă pe care domnul de aici reușește să le creeze."
Iosif Mateuț nu mai are vârsta necesară pentru accesarea fondurilor europene, ceea ce nu l-a împiedicat să se extindă şi să îşi diversifice oferta în fiecare an. Majoritatea soiurilor de lalele cultivate în Ciocaia provin din Olanda, o țară cu o tradiție de 400 de ani în cultivarea și creșterea acestor flori.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Constantin Gheorghiță