75 de primăveri au trecut peste Ana Gabor. Și aproape tot atâtea ierni în care mâinile femeii au cusut neîncetatcostume populare specifice Apusenilor.
"De 50 de ani tot cos, dar și mai de dinainte, că din 56 sunt măritată, ooo, mai demult. A fost o femeie pe care am văzut-o tot cosând, îi zicea către ea Tărtoaie, era denumirea ei. Și apoi tot mergeam la ea și îmi era drag cum cosea și m-am apucat și eu și am cusut și eu, mi-o mai arătat și ea", îşi aminteşte Ana Gabor.
Ana confecţionează orice: de la șorțuri, poale,zadii, straie bărbătești până la înfloratele cojoace decorate cu motive cusute din lână viu colorată.
"Nu îmi pare greu nimic, dacă îmi place să le cos, nu îmi pare greu nimic, tot le cos până gât."
300 de lei și două săptămâni de muncă. Asta e valoarea unui cojoc care iese din mâinile Anei. Iar un costum întreg pentru care muncește o lună nu sare de 800 de lei. Nu cere mult pentru că și așa cei care mai vor straie populare sunt puțini. Mulți vin cu ele la reparat.
"Mi-a făcut o zadie, mi-a cusut-o, mai vin la ea, nu îmi place cum stă asta, cum stă spăcelul, mi-l schimbă, mi-l mai face. Se pricepe și la ea venim toate cu orice", spune Viorica Gavrilaș, localnică din Bălnaca.
Nici 50 de ani nu au trecut de când portul strămoșesc era îmbrăcat cu sfințenie duminică de duminică. Puţini îl mai poartă şi nimeni nu mai vrea să învețe să coase straie tradiționale.
reporter: Andrea Crișan
operator: Darius Pop