O scenă de consultaţie la ecograf, des întâlnită în spitalele din oraşele mari, se întâmplă de această dată într-un cabinet de la ţară, în comuna bihoreană Borod. Doi soţi, ambii medici, au cumpărat aici aparate performante.
"În 12-13 ani am făcut o investiţie de aproximativ 30 de mii de euro la două cabinete medicale şi am investit în ecograf", spune dr. Carol Ilyes, medic de familie în comuna Borod. Soţia sa, şi ea medic, îl completează: "Am încercat pe parcursul anilor să investim, să avem aparatură, să putem pune un diagnostic fără să ne bazăm pe stetoscop."
Iar eforturile celor doi medici au dat roade: la cabinetul din Borod vin să se trateze, pe lângă bihoreni, şi pacienţi din judeţele vecine, Cluj şi Sălaj. "În primul rând pentru că este foarte bine dotat, cu medici foarte bine pregătiţi", spune un bolnav, în timp ce altul atinge o problemă spinoasă: "Nu practică mita, şpaga. Sunt oameni corecţi, care tratează pe toţi la fel."
Şi la ţară se poate face medicină performantă
Cei doi medici s-au mutat în Borod în 1990 şi spun că pe atunci condiţiile erau departe de cele de acum. Doctorul Ilyeş îşi aminteşte că în urmă cu 20 de ani cabinetul ul medical era într-o locaţie mai insalubră, într-o clădire veche. Şi totuşi, "singurele locuri de muncă posibile erau la ţară. Şi ajungând aici ne-a plăcut şi am rămas", spune Cornelia Ilyeş.
Chiar dacă acum, medicii tineri se referesc de posturile din mediul rural, soţii Ilyes spun că medicină de performanţă se poate face şi la ţară.
În Bihor, din cei 300 de medici de familie, doar o treime se ocupă de populaţia din mediul rural.
reporter: Bogdan Costea
operator: Monica Pop