Demolare cu scandal în Episcopia Bihor. Reprezentanții Primăriei Oradea au avut nevoie de ajutorul mascaților pentru a pune la pământ un gard și o baracă ridicate ilegal pe un teren aflat în proprietatea municipalității. Cel care deținea anexele s-a pus în fața utilajelor și nu s-a lăsat până când nu și-a recuperat toate bunurile.
Problemele au început în 2005, când Parohia Ortodoxă Episcopia Bihor a devenit proprietară pe un teren de zece hectare pe strada Matei Corvin, pe care îl pierduse în perioada comunistă. Pentru că acea suprafaţă nu avea ieşire la şosea, Primăria Oradea a fost de acord să cedeze printr-un contract de comodat valabil pentru 49 de ani un teren aflat în vecinătate, cu condiţia ca episcopia să amenajeze acolo un cimitir.
"Nu s-a făcut pentru că în cimitirul vechi care mai există încă mai există încă vreo 30 până în 50 de locuri. Deci nu putea să fie și aici", susţine Ioan Pop, consilier parohial.
Pentru că episcopia nu şi-a onorat obligaţia, contractul a fost reziliat în 2015, gest urmat de doi ani de procese pierdute de biserică. În acest timp, consiliul parohial a închiriat ambele terenuri unui om de afaceri, care a îngrădit suprafața aflată deja în proprietatea primăriei, a introdus utilități și a construit o baracă. În plus a închiriat terenul ca spațiu de parcare pentru camioane.
"- Aceste camioane și mașini ale cui sunt?
- Ale celor care sunt subcontractați cu mine.
- Deci ați subcontractat acest teren?
- Da, da... de fapt nu pe acesta, pe cel din spate care este proprietatea parohiei.
- Dar i-ați lăsat totuși să parcheze aici...
- Să parcheze că tot e teren de tranzit, fiind îngrădit, fiind eliberat de gunoaie, oamenii au mai parcat aici, să fie mai aproape de drum", a explicat Alexandru Bodean, omul de afaceri care a folosit terenurile.
Pentru că omul de afaceri a refuzat să elibereze terenul, marţi dimineață reprezentanţii primăriei au mobilizat buldozerele pentru a demola gardul și anexa de la intrare. Au avut parte însă de o surpriză. Ușa era blocată de mașini, iar cel care le-a construit s-a opus vehement.
Nu s-a lăsat până când nu și-a scos afară geamurile termopan și caloriferele în care a investit, spune el, sume importante. A fost nevoie de intevenția Poliției pentru a-l calma.
După mai bine de trei ore de discuţii, mascații l-au tras deoparte pe omul de afaceri, iar buldozerul a început demolarea anexei.
Potrivit Primăriei Oradea, în următoarele zile terenul va fi curățat, după care fie va fi scos la licitație, fie va fi dat în chirie. Pentru un teren asemănător situat în vecinătate, municipalitatea încasează anual o chirie de 31.000 de euro.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus