Eugeniu Sarca şi-a petrecut trei ani din viaţă în temniţele Securităţii. A fost acuzat că a făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă. Retrăieşte, şi acum, cu amărăciune în suflet, momentele în care a fost arestat.
"M-am luptat cu ei, cu patru persoane acolo, toţi patru cu bâte dădeau în mine care cum puteau, m-am luptat cu ei până când nu am mai putut şi am căzut jos."
În ciuda torturilor la care a fost supus, Eugeniu Sarca spune că a reuşit să-i ierte pe torţionari.
"- A fost şi nu mă mai interesează.
- Nu aveţi resentimente faţă de nimeni?
- Nu. Nici pe cel care m-a trădat nu l-am întâlnit niciodată, dar nici nu vreau să-l întâlnesc."
La slujba de pomenire a martirilor, care a avut loc la Biserica "Sfânta Treime" din Oradea, au participat foşti deţinuţi politici, urmaşi şi rude ale acestora.
"Sunt 32 de ani de când soţul meu a plecat dintre noi, a făcut o detenţie politică de 14 ani şi 9 luni pentru că a fost român, nu a vrut să se încadreze în legile comuniştilor şi ale ruşilor."
Slujba de comemorare a foştilor deţinuţi politici a coincis cu sărbătoarea celor 40 de mucenici care au murit pentru credinţa lor. "Este vorba de o jertfă colectivă, acesta este mesajul care s-a transmis prin această asociere, cei 40 de mucenici din Sevasta şi sutele de mii de victime ale gulagului comunist", a explicat Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Bihor.
La final, cei prezenţi au depus o coroană de flori la troiţa ridicată în faţa Şcolii Gimnaziale "Oltea Doamna". În Bihor mai trăiesc aproape 200 de foşti deţinuţi politici.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş