MARAMUREŞ. Şcoală în căminul cultural

Data publicării:
scoala camin cultural MM

Pentru mulți dintre elevii de la țară școala a început anul acesta în conditii grele, în clădiri improprii și cu dotări minimale. Este și cazul a zeci de preșcolari și școlari din două localități din Maramureș pentru care grădinița sau școala înseamnă, de fapt, căminul cultural. Întrucât clădirile instituțiilor de învățământ sunt în plină reabilitare, iar termenul de finalizare este prevăzut abia pentru anul 2018, primăria a găsit o soluție de compromis: săli de clase improvizate în căminele culturale.

În căminul cultural din localitate. Așa a început anul școlar pentru 17 preșcolari și elevi din Berchez, județul Maramureș. Motivul: școala din sat este încă în reabilitare, iar potrivit constructorilor termenul de finalizare este abia peste doi ani.

"În această încăpere ar fi trebuit să aiba loc, începând de astăzi, cursuri. Întrucât lucrările sunt departe de a fi finalizate, pentru elevii din Berchez școala înseamnă, pentru moment cel puțin, căminul cultural", spune Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Din păcate, aici începem anul acesta școlar. Ne-am mutat aici anul trecut, în luna aprilie, întrucat au început lucrările la acoperiș și copiii nu au mai fost în siguranță în acea clădire și am amenajat aici spațiul educațional", explică Erika Ladany, educatoare la școala din Berchez, jud. Maramureș.

Două încăperi ale căminului cultural au fost transformate în săli de grupe pentru preșcolari și, în locul cabinetului medicului de familie din sat, urmează să fie amenajată sala de clasă pentru cei 6 elevi din ciclul primar.

"Ce să zicem?! Părerea nu e foarte bună, dar acceptam condițiile care sunt. Deoarece la grădiniță nu s-au finalizat lucrările, am înțeles că din lipsa de fonduri… să sperăm să se remedieze treburile", spune un părinte.

"Termenul de execuție este pe o durată de 48 de luni, lucrările au început în 2014, deci timpul de execuție poate să fie până în 2018. Dar noi nu vrem să… de aia am și intervenit foarte tare să se lucreze, să se înainteze", susține Călin Ovidiu Petrică, primarul comunei Remetea Chioarului.

Aceeasi situație se regăsește și în Berchezoaia, sat situat la trei kilometri distanță de Berchez. Investiția totală pentru reabilitarea celor două instituții de învățământ se ridică la două milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Autoritățile locale speră ca până la începutul anului viitor, lucrările să fie finalizate.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...