De la începutul anului, cele 25 de paturi ale secţiei de neurochirurgie de la Spitalul Judeţean din Oradea nu au fost libere nici măcar o zi. În august, însă, situaţia s-a complicat, după ce au fost internaţi 35 de bolnavi, mult peste capacitatea secţiei. Medicii au apelat la alte secţii ca să-i poată primi pe toţi pacienţii.
"Sunt accidente multe în judeţ: politraumatisme, traumatisme craniene, faciale - locuri puţine, pacienţi foarte mulţi şi de aceea împrumutăm locurile de la noi de pe secţie, de pe ORL", spune dr. Viviana Sala, medic rezident ORL.
"Avem tărgi, colaborăm cu celelalte secţii, ne lasă să îi ţinem peste noapte 2 zile - 3 zile până ii tratăm şi până putem să ii externăm la domiciliu", confirmă dr. Aurel Mohan, neurochirurg.
Agresiunile tot mai dese reprezintă o altă explicaţie pentru situaţia de la secţia de neurochirurgie.
"Rulajul este foarte mare. Cu toate mijloacele de investigaţii moderne pe care le avem acum, foarte greu reuşim să mergem la limită", a declarat dr. Dumitru Mohan, şeful secţiei de neurochirurgie de la Spitalul Judeţean Oradea.
Toţi pacienţii secţiei de neurochirugie beneficiază de servicii medicale şi medicamente gratuite.
Medicii nu pot refuza internările care depăşesc numărul de paturi pentru că în spitalele judeţene orice persoană care necesită tratament îndelungat trebuie internată şi monitorizată.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş