Nicolae Ardelean are 45 de ani şi oferă gratuit sfaturi pentru folosirea corectă a saunei. Totul a început în urmă cu 18 ani, când o problemă la sistemul circulator l-a adus pentru prima dată într-o saună.
"Am fost foarte bine surprins cât de bine te poţi simţi după un program de saună făcut corect cu un maestru de saună. Senzaţiile şi efectele benefice sunt total diferite faţă de cum ştiu oamenii să facă saună tradiţional", spune Nicolae Ardelean.
Pentru un program de saună corect, care să nu streseze organismul, trebuie respectate cu sfinţenie câteva etape.
"Primul pas pentru a începe o saună adevărată este să facem duşul de rigoare. E foarte important să intrăm uscaţi, pentru că altfel corpul simte că trebuie să încălzească. Dacă intrăm aşa, cu corpul setat pe încălzire, la 80 de grade cădem laţi toţi."
O dată intrați în saună, mai întâi trebuie uniformizată temperatura.
"Sus e prea cald, iar jos e mai puţină căldură şi atunci trebuie uniformizată cu prosopul. Apoi se dă drumul la apă pe pietre, uşor, ca să îi ridicăm senzaţia de căldură şi intensificăm aromele."
Maestrul de saună spune că în primele opt minute corpul se acomodează cu căldura din saună. Abia apoi începe răsfăţul,
"O să facem un peeling-ice, se va numi. Sare brută cu mentă japoneză. O să simţi o senzaţie de rece."
15 minute este intervalul de timp maxim recomandat începătorilor. Maestrul, însă, nu şi-a terminat ora. "După ce am terminat programul de saună, neapărat după ce ne-am răcorit facem un duş şi ne relaxăm până sistemul circulator revine la presiunea normală."
Experţii spun că sauna detoxifică, îmbunătăţeşte circulaţia perifică şi elasticitatea vaselor de sânge.
reporter: Andrea Crişan
operator: Robert Rezmuves