Carmen Pop s-a mutat acum trei ani în comuna maghiară Bedo, unde șI-a cumpărat o casă. Informatician de meserie, și-a păstrat locul de muncă la o firmă din Oradea. Tânăra de 28 de ani participă de fiecare dată la vot, iar alegerile de duminică nu vor face excepție.
"Sperăm să fie mai bun și în Oradea, să ne mutăm înapoi cu copilul, că ar fi mai bine, să meargă acolo la școală, în grădiniță, să se schimbe sistemul de sănătate, să fie mai bine un pic, să fie mai confortabil în spitale acolo. Eu am născut copilul aici, în Ungaria. A fost foarte ok, ca într-un hotel și mult mai ieftin."
În Bedo s-au mutat mai mulți români, care s-au obișnuit cu administrația locală. Ei recunosc că sunt proiecte pe care ar dori să le vadă puse în aplicare și în țara natală.
"În prima mea zi de lucru după ce am fost desemnat primar am luat efectiv fiecare casă în parte și am întrebat ce trebuie făcut pentru comună. Am vrut să văd ce probleme întâmpină, cu ce pot să îi ajut. Așa a început relația mea cu cei din comună și bineînțeles că a trebuit să o mențin", şi-a reamintit Antal Eszenyi, primarul comunei Bedo din Ungaria.
"Înainte străzile au fost într-o stare deplorabilă. Acum sunt asfaltate. Până și clădirea primăriei a fost reabilitată. Au fost montate până și panouri solare. Toată lumea e mulțumită", spune Jozsef Balogh, funcționar public.
Un proiect de succes vizează asistații sociali. Primăria din Bedo s-a luptat ca 31 de persoane să primească un loc de muncă la serele de unde legumele sunt distribuite gratuit la grădinița din localitate.
"Noi, practic, putem asigura pentru comunitate un loc de muncă, iar din producția noastră pot beneficia gratuit persoanele cu nevoi sociale, iar în unele situații întreaga comunitate", spune Lajos Olah, administratorul serelor.
Comuna Bedo are 330 de locuitori. Aproape 70 de familii sunt de români.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves