Cel mai mare deficit de doctori este la spitalului municipal din Carei, unde este nevoie de zece medici specialişti pe secţiile de diabetologie, oncologie, urologie şi neurologie.
„Am scos posturile la concurs, dar nu s-a înscris nimeni. Am făcut trei încercări de genul acesta în cursul anului trecut. Ultima a fost în luna decembrie. Din păcate, medicii tineri nu se înghesuie către spitalele mici", a observat dr. Elisabeta Raţ, managerul Spitalului Municipal din Carei.
În cabinetele de oftalmologie şi gastroenterologie aparatura de zeci de mii de euro zace nefolosită, iar pacienţii sunt obligaţi să parcurgă zeci de kilometri ca să se trateze.
"Noi ne-am dori din suflet să avem un specialist. Cererea pentru oftalmolog este foarte mare", spune o asistentă.
„Ne-ar conveni să fie medici pentru că-i departe de mers până la Satu Mare sau la Cluj sau la Oradea."
După ce a scos de trei ori la concurs posturile vacante, conducerea spitalului din Carei a avut parte de o surpriză plăcută. Un medic pediatru, care a profesat 15 ani în Canada, s-a întors acasă şi din toamnă lucrează la spitalul din localitate.
"Tinerii ar trebui să vină mai des în aceste locuri să vadă ce se oferă. Primăria este un exemplu foarte bun. Şi mie care am venit aici mi-a oferit condiţii, mi-a oferit locuinţă pentru cinci ani numai ca să vin", spune dr. Dănuţ Silaghi, medic pediatru la Spitalul Municipal din Carei.
La nivelul judeţului Satu Mare cea mai mare nevoie de medici este la secţiile de terapie intensivă, radiologie, psihiatrie neonatologie şi cardiologie.
"Avem peste 30 de posturi alocate la nivel de asistenţi; am avea nevoie de cel puţin 200 ca să ne putem desfăşura activitatea la un standard cât mai înalt", susţine Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Satu Mare.
Posturile vacante din spitalele din Satu Mare vor fi scoase din nou la concurs până când vor fi ocupate.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi