Deşi este elev în clasa a XI-a, Sergiu Eleneş lucrează deja, cu jumătate de normă, pentru o firmă care produce echipamente mecatronice pentru diferite companii. Tânărul de 17 ani ştie că pe lângă bani, va căpăta şi experiență într-un domeniu de viitor.
"Am ales să mă angajez din clasa a XI-a pentru a învăţa ce este munca, pentru ca să pot respecta banul mai bine, să nu tot cer la mama. "Pur şi simplu ce învăţ la şcoală fac aici practic şi mi-e mult mai uşor de-a înţelege acum."
Tot la muncă Merge după orele de curs şi Alexandru Kiss, coleg de clasă cu Sergiu. Tânărul realizează în fiecare zi operațiuni la un utilaj cu comandă numerică.
"Merită să te angajezi mai devreme ca să ştii ce te aşteaptă mai încolo. Aici obiectul muncii este producţia de maşini şi m-a pasionat într-un fel să vin aici, să văd ceea ce se face şi chiar îmi place."
"Noi credem în faptul că şi copiii cei tineri, elevii, studenţii, sunt un potenţial serios pentru viitor, pentru dezvoltarea cunoştinţelor lor profesionale, dar şi pentru utilitatea pe care pot să o găsească în practică", explică Mihai Binşelan, administratorul unei firme de mecatronică.
Şcoala în care învaţă cei doi dispune de un laborator dotat de mecatronică, unde elevii se specializează în acest domeniu.
Radu Luncan, profesor de mecatronică: "Ei, în afară de teorie, trebuie să facă multă practică de laborator. Aici, o dată ce am făcut un anumit subiect de teorie, îl facem pe un stand de lucru practic."
Alexandru Stoica, directorul Liceului ''Don Orione'' din Oradea: "Sunt căutaţi pentru că tot ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este automatizat, iar nivelul pe care îl pregătim aici, dă o calificare de tehnician mecatronist. Sunt firme care ne cer aceiaşi elevi să meargă la ei să facă practică."
În fiecare vară, zeci de elevi ai Liceului "Don Orione", unde există clase de mecatronică, sunt solicitaţi să facă practică la diverse firme.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță