Cighidul a ajuns în atenţia întregii lumi în 1990, când jurnaliştii germani de la Der Spiegel prezentau imagini cutremurătoare ale copiilor cu deficienţe ţinuţi în condiţii inumane. Saloanele erau amenajate în castelul de lângă localitate, care, alături de trei hectare de teren, aparţine familiei contelui Tisza.
Urmaşii acestuia au obţinut în 2002 retrocedarea proprietăţii confiscate de comunişti, dar au permis Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap să funcţioneze în castel până în 2007. De atunci, cei 59 de tineri asistaţi la Cighid sunt îngrijiţi în cele patru case construite în 1997 pe terenul castelului de Consiliul Judeţean Bihor şi de o fundaţie din Germania.
"47% din ei sunt copii care au fost înainte de '90 aici", confirmă Daniela Nistor, şefa Centrului de Recuperare de la Cighid.
Pe perioada cât a folosit castelul, administraţia judeţeană a investit în el aproape 100 de mii de lei, iar pentru teren plăteşte şi acum o mie de euro chirie. Ca să nu piardă investiţiile făcute Consiliul judeţean încearcă să cumpere proprietatea de la familia contelui.
"E mai bine să achiziţionăm această clădire. E un stres mult mai mic pentru copiii care sunt internaţi acolo, având în vedere că nu e uşor să schimbi o locaţie cu care sunt obişnuiţi", susţine Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.
"Faptul că suntem aici, că avem 11 săli de terapie, că avem o curte mare unde să ne jucăm, că nu suntem închişi într-o căsuţă, într-un apartament şi că avem personalul pe care-l avem ne ajută extraordinar de mult", este de părere şefa Centrului de Recuperare de la Cighid.
Urmaşii contelui Tisza au solicitat un milion şi jumătate de euro pentru castelul de la Cighid, dar au scăzut pretenţiile la 800 de mii de euro. Înainte de a începe negocierile, Consiliul Judeţean a angajat un evaluator, care va stabili valoarea construcţiei.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş