Un produs lactat, preparat după o reţetă veche de un secol, ar putea vindeca boli precum cancerul, obezitatea și diabetul. Asta încearcă să dovedească ştiinţific două universităţi din Cluj, care studiază Zonar, un aliment obținut din lapte printr-un proces unic în România. Lactoserul este realizat de un sătmărean, după o rețetă moștenită de la străbunica sa. La începutul secolului trecut, aceasta se ocupa de alimentația Reginei Maria a României.
"Într-o zi acest aliment va fi hrana tuturor ființelor vii."
Asta spune Gabriel Iuga despre lactoserul pe care îl prepară în fabrica lui din satul sătmărean Decebal. Preparatul este un extract din lapte despre care producătorul susţine că poate fi folosit atât ca antiinflamator, imunostimulator, antihipertensiv, cât și ca antioxidant sau antiadipos.
"Păstrează în el toată încărcătura laptelui, minus o componentă - un lanț proteic care se poate transforma în cauciuc. Reziduurile obținute în urma extracției lactoserului sunt necomestibile, au o formă cauciucată."
Reteța este moștenită de la străbunica sa, despre care Gabriel Iuga spune că la începutul secolului al XX-lea prepara zilnic acest aliment pentru familia regală a României.
"Marea Regina Maria de Edinburgh este persoana pentru care străbunica mea a prestat în special aceste servicii de medicină populară românească."
Un secol mai târziu, ca sa reproducă la scara industrială rețeta străbunicii, sătmăreanul a folosit zeci de mii de litri de lapte. Astăzi Zonar este preparat doar la comandă, iar pentru fiecare litru de lactoser se folosesc aproape 3 litri de lapte proaspăt.
"În fabrica din Decebal se lucrează, momentan, doar o singură zi pe săptămână, zi în care se produc peste 800 de litri din acest lactoser. În cei 7 ani de când a fost lansat pe piață, peste 10.000 de oameni s-au bucurat de proprietățile acestui aliment", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Printre ei și Doru Drăgan care a ținut, timp de 29 de zile, o cură de detoxifiere bazată exclusiv pe acest lactoser.
"M-am simțit minunat și în timpul curei, și după. N-au fost probleme de foame."
Verificări preliminare, ale căror rezultate au fost gata anul trecut, au demonstrat proprietăţile curative ale produsului. Tocmai de aceea lactoserul produs în Satu Mare a ajuns de curând obiect de studiu în două universități din Cluj-Napoca: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Institutul de Chimie "Raluca Rîpan" din cadrul Universitații Babeş-Bolyai. Acest lucru a fost posibil printr-un proiect finanțat cu 460.000 lei de Ministerul Cercetării.
"Suntem interesați să vedem cum se manifestă sau care sunt efectele Zonarului pe modele animale de boală și o să lucrăm pe diabet zaharat, pe obezitate și pe cancerul experimental", a explicat Ioan Mărcuş, coordonatorul echipei de cercetare USAMV Cluj-Napoca.
"Ne-am propus să îl utilizăm și pentru obținerea unor polimeri biodegradabili, pentru utilizarea acestor polimeri în regenerare osoasă sau în aplicații biomedicale", a susţinut Marioara Moldovan, cercetător științific, Institutul de Chimie "Raluca Rîpan" UBB Cluj-Napoca.
Cercetările științifice vor fi finalizate peste doi ani. O dată cu ele atât procesul tehnologic, cât și produsul lactat vor fi brevetate. Deocamdată, lactoserul produs în fabrica din Satu Mare nu există în nomenclatorul produselor alimentare din România.
Asumat prin standardizare de către producător, un litru de lactoser este vândut cu 16 lei şi poate fi comercializat în tot spaţiul comunitar.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa