Laborator de endoscopie de 2 milioane de euro, la Spitalul Judeţean din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
laborator endoscopie

Seria investiţiilor continuă la Spitalului Judeţean din Oradea. După inaugurarea blocului operator care a costat şase milioane de euro, unitatea medicală are, de miercuri, şi un modern laborator de endoscopie digestivă. Dotat cu aparatură de ultimă generaţie, acesta permite diagnostarea şi tratamentul eficace al afecţiunilor tubului digestiv. Astfel, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la alte centre medicale din ţară.

Vechiul laborator de endoscopie digestivă al spitalului orădean a intrat în reparaţii capitale în urmă cu două luni. Cu peste opt milioane de lei, spaţiul aflat la primul etaj al unității medicale, a fost extins, modernizat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie.

Încăperile au fost recompartimentate, aşa că acum există trei săli pentru endoscopie, una pentru repaus pre şi post-operator şi spaţii pentru sterilizare şi dezinfecţie. Acestea vor permite inclusiv realizarea unor intervenţii minim invazive.

"Sunt intervenţiile care înseamnă hemoragiile digestive superioare şi inferioare, înseamnă polipectomii, micile operaţii pentru tumorile superficiale ale tubului digestiv, înseamnă oprirea sângerărilor", explică dr. Ciprian Brisc, şeful secþiei de gastroenterologie.

Într-un singur an, laboratorul de endoscopie digestivă din Oradea a deservit în jur de 3.500 de pacienţi; însă, o dată cu reabilitarea acestuia, se aşteaptă ca numărul lor să fie mai mare.

"Din păcate, factorii de mediu şi modul nostru de alimentaţie şi felul cum vedem viaţa fac ca afecţiunile, cancerele gastro-intestinale să crească într-un mod important", atrage atenţia dr. Marcel Tanţău, medic primar gastroenterologie.

Luna viitoare, în cadrul spitalului va fi inaugurat noul bloc operator de urologie. În viitor, sunt anunțate investiţii majore care presupun şi extinderea unităţii de primiri urgenţe.

"Urmează (...) un proiect mai mare de eficientizare energetică a spitalului de pe fonduri europene, prin care şi din punct de vedere energetic spitalul s-ar putea să devină chiar independent", a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea.

Anul trecut, tot în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea a fost inaugurat un bloc operator în valoare de şase milioane de euro.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri