O linie automată de analize de laborator, exact aşa cum funcţionează în Europa, ar putea prinde contur şi la Oradea.
"Am vizitat institutul de medicină de laborator din Szeged, care funcţionează prin fuziunea a 5 laboratoare, astfel că deserveşte analizele pentru toate spitalele din Szeged şi împrejurimi. Dorim şi noi să avem o linie automată care va realiza analize imediate şi fără cusur", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei. "Am putea avea cel mai performat laborator din România, pentru că până acum în sistemul public de sănătate din ţară nu funcţionează nici un astfel de laborator."
"Analizoarele efectuează analizele, rezultatele se transmit electronic, dar sunt validate. Linia automatizată ar presupune acurateţe mai bună a analizelor şi profitabilitate mai mare", susţine dr. Marcela Bota, şeful laboratorului din cadrul Spitalului Judeţean Oradea.
Doctorul Gheorghe Carp, managerul spitalului Judeţean din Oradea, susţine că "în jur de 400-500 de mii de euro pe an ar putea să facă cele două spitale împreună economie. Se poate ajunge până la un milion de euro."
Pentru asta este însă nevoie de realizarea unui consorţiu între cele două unităţi medicale din Oradea. Acesta deja a fost aprobat ca acord de principiu de municipalitatea orădeană. Noţiunea de consorţiu nu înseamnă pierderea identităţii spitalelor, ci mai degrabă o alinţă care să ducă la economie de bani şi eficientizarea spitalului.
Realizarea consorţiului dintre cele două spitale ar trebui să aducă nu numai unificarea serviciilor de laborator, ci şi pe cele de sterilizare a instrumentarului, spălătoria, prepararea hranei, radiologia precum şi compartimentele: juridic şi administrativ.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş