Ouăle expuse la muzeul din Oradea provin de pe cinci continente şi de la peste 660 de specii de păsări. Printre ele şi specii care nu mai există în prezent.
"Colecționarul care a pus bazele colecției numitul Ladislau Dobay, deci era un colecționar care făcea parte și din clubul de corespondență a oologilor din Londra", explică Marton Venczel, șeful secției de Științele ale Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
"E prima expoziție de genul pe care o văd și mi s-a părut interesantă, pentru că pot să învăț despre mai multe specii de păsări care, probabil, nu se mai găsesc pe teritoriul României, în prezent."
"Ouăle de strigă mi s-au părut foarte interesante."
Piesa centrală a colecţiei e un ou de struţ adus din Sahara în 1860. E cel mai vechi dar şi cel mai mare: are aproape 15 centimetri înălţime.
Colecţia e specială şi când vine vorba de condiţii de păstrare.
"Având un regim special de păstrare, obiectele acestei colecții nu pot fi văzute decât periodic. Sigur, în noul muzeu va fi organizat un depozit vizitabil și atunci lumea va avea acces mult mai des la această colecție", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
O mostră din colecţie poate fi văzută până la începutul lunii iunie. Muzeul e deschis de marţi şi până duminică, iar biletul de intrare pentru adulţi este 4 lei. Copiii plătesc 2 lei. În preţ este inclusă şi vizitarea altor colecţii.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves