Turul bazilicii de lângă Palatul Baroc, construită în secolul al XVII-lea, porneşte din nava centrală, coboară în criptă şi se termină cu vizitarea tezaurului episcopiei romano-catolice, situat la balcon.
"Piesa pe lângă care stăm noi este cel mai important obiect din colecţia noastră. Este obiect de cult şi de artă în acelaşi timp: relicvarul cu moaştele sfântului Ladislau, întemeietorul episcopiei noastre", explică Attila Lakatos, muzeograful catedralei romano-catolice din Oradea.
Tot aici pot fi admirate o piesă liturgică din argint decorată cu 127 de pietre preţioase, două crucifixe care au fragmente din lemnul Sfintei Cruci, statuete ornamentale şi veşminte episcopale făcute din rochiile împărătesei Maria Teresa în atelierele imperiale din Viena.
Obiecte vechi au fost scoase din depozite şi la muzeul Episcopiei Ortodoxe din Oradea. Pot fi văzute manuscrise de peste 400 de ani, uşi din lemn masiv sau icoane pe sticlă sau lemn făurite între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea.
"Cele mai reprezentative lucruri sunt veşmintele celor doi ierarhi, Roman Ciorogariu şi Nicolae Popovici, lucrate în fir de aur. Avem octoif slavo-român copiat în prima jumătate a secolului al XVII-lea", prezintă Lucreţia Ciordaş, muzeograful Episcopiei Ortodoxe a Oradei.
Un alt punct de interes pentru vizitatorii Nopţii Muzeelor l-ar putea reprezenta catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae din centrul oraşului. Cele mai atractive exponate vor fi obiectele de mobilier bisericesc făcute din lemn de pin roşu, poleite cu foiţe de aur cu o vechime de peste 250 de ani şi cele patru policandre donate bisericii unite cu Roma de către împărăteasa Maria Teresa. Pentru amatorii de istorie, episcopii au deschis cripta catedralei unde se găsesc osemintele unor importante feţe bisericeşti.
"Avem mormântul celui de-al treilea episcop greco-catolic de Oradea, presfinţitul Samuil Vulcan, cu familia dânsului", spune preotul greco-catolic Ovidiu Dume.
Tot cu ocazia Nopţii Muzeelor, vizitatorii vor putea admira panorama oraşului din cel mai înalt turn din Oradea, cel al Bisericii Reformate de pe Strada Primăriei.
"Vizitatorii pot să rămână absolut seduşi de frumuseţea barocă a iconostaselor aurite în cea mai autentică dispoziţie planimetrică, compoziţională şi iconografică bizantină", explică criticul de artă Ramona Novicov
Uşile muzeele bisericilor istorice vor fi deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică între orele 19 şi 1, intrarea este liberă, iar vizitatorii vor fi însoţiţi de un ghid.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi