Situaţi în partea de nord-vest a Apusenilor, Munţii Padurea Craiului sunt un adevărat paradis atât pentru speologii profesioniști, cât și pentru turiștii fascinați de peșteri. Așa se face că Peştera Vadu Crişului, cea a Bătrânului sau platoul carstic Zece Hotare sunt deja repere legendare. Speologii bihoreni sunt convinşi că şi alte caverne aşteaptă să fie descoperite, motiv pentru care au pornit în explorări.
"Împreună cu colegii facem o tură de explorare pentru nişte peşteri care intersectează o galerie de mină din Munţii Pădurea Craiului. Am venit cu încă patru colegi să descoperim din ce parte vin şi în ce parte pleacă aceste galerii de peşteră", spune speologul Călin Perneş.
Nimic nu pare să le stea in cale iubitorilor de munte. Coboară sute de metri pe stânci abrupte ca să ajungă la graniţa lumii ascunse a adâncurilor. Expediția speologilor va deschide noi căi subterane, dintre care unele vor intra în circuitul turistic.
"Este foarte greu să exprimi în cuvinte de ce să vină aici. Ar trebui să înceapă cu puţină plimbare prin natură şi în locuri la o departare mai mare de oraş sau faţă de civilizaţie", consideră Călin Perneş.
Dacă doriţi să descoperiţi trasee deosebite, peisaje de o frumuseţe care-ți taie respirația şi să faceţi cunoştinţă cu lumea subterană nu trebuie decât să vă pregătiţi un mic bagaj şi să porniţi la drum. Munţii Pădurea Craiului se află la 60 de kilometri depărtare de Oradea, iar accesul se face pe drumul naţional 1 Oradea - Cluj-Napoca.
Reporter: Ana Maria Georgescu Operator: Tiberiu Catrişcău