Echipe speciale intervin și fac tot ce este posibil ca să salveze un american blocat în a treia cea mai adâncă peșteră din Turcia, după ce i s-a făcut rău, a anunțat Federația Turcă de Speologie.
Aproximativ 150 de salvatori sunt implicați într-o operațiune „complexă” pentru recuperarea lui Mark Dickey, care a făcut parte dintr-o echipă de cercetare, a precizat Federația Turcă de Speologie. Operațiunea de salvare a fost anunțată luni.
„În Dolina Morca, a treia cea mai adâncă peșteră din Turcia, cu o adâncime de 1.276 de metri, în timpul unei misiuni de explorare care a implicat echipe locale și internaționale, speologului american Mark Dickey i s-a făcut rău la o adâncime de 1.120 de metri și a fost pus sub observație în tabăra de bază a peșterii, situată la 1.040 de metri adâncime”, a declarat Federația Turcă de Speologie pe Twitter (în prezent X), potrivit CNN.
Bulent Genc, șeful federației, a declarat joi pentru sursa citată că operațiunea de salvare ar putea dura câteva zile, din cauza faptului că peștera este adâncă și îngustă. Pentru ca speologul american să poată fi scos cu targa, salvatorii vor înainta foarte puțin, a mai spus Genc.
Salvatori speologi din mai multe țări au ajuns în Turcia pentru a sprijini operațiunea, inclusiv din Ungaria, Italia, Croația și SUA, a precizat Genc.
Speologii maghiari au declarat că Dickey a suferit sângerări gastro-intestinale, în timp ce cei din Turcia au spus că i s-au administrat șase unități de sânge, astfel că starea lui este stabilă în prezent.
„Mark se află în prezent în tabăra de bază, la 1.040 de metri de intrare”, a precizat Federația Turcă de Speologie.
„Peștera are pasaje înguste și întortocheate”, spun specialiștii turci care au mai adăugat că un speolog cu experiență are nevoie de cel puțin 15 ore ca să ajungă la suprafață, în condiții ideale.
Editor : D.C.