În 2007 şi 2008 în Bihor au fost începute 107 lucrări de construcţie, reparaţii capitale şi reabilitare ale unor şcoli din judeţ.
"Din acestea 30 de proiecte au fost finalizate, dar lucrările nu au putut fi decontate. 77 sunt în curs de finalizare, dar sunt oprite din cauza lipsei de finanţare", explică Daniel Negrean, şeful IȘJ Bihor.
Sumele alocate de la bugetul de stat pentru cele 107 proiecte este de 27.121.000 de lei. Valoarea lucrărilor efectuate şi nedecontate este 65.200.000 de lei.
Şcoala din Cheresig ar fi trebuit finalizată în 2010. După ce nu au mai primit bani de la Guvern, constructorii au fost nevoiţi să oprească lucrările. Crăciun Ursu, directorul şcolii din Cheresig, spune că mai trebuie pus acoperișul și introdusă instalația electrică: "Sunt multe de făcut. Mai avem o diferență de primit de 600.000 de lei."
Lucrări făcute de constructori pe propria cheltuială
În aşteptarea zilei când vor intra în noua şcoală, copiii din Cheresig învaţă într-o clădire veche de 130 de ani, plină de mucegai şi infiltraţii.
"Condițiile sunt foarte vitrege. Pereții sunt plini de umezeala, igrasie este peste tot, iarna, oricât facem foc, este foarte frig. Stăm cu veste pe noi, mâinile ne sunt înghețate", spune Dorina Mughiuro, profesor la şcoala din Cheresig.
Ca să salveze ce s-a reparat până în acest moment, directorul şcolii a fost nevoit sa roage constructorul să facă pe banii săi unele lucrări de protecţie. "Era pericol să se degradeze toată lucrarea și atunci a făcut acoperișul de 170.000 de lei, care nu sunt încă plătiți."
Potrivit Inspectoratului Școlar Bihor, mai e nevoie de 35.000.000 de lei pentru acoperirea tuturor contractelor încheiate pentru renovarea școlilor din județ. În ultimii doi ani Guvernul a trimis în Bihor doar un milion de lei pentru investiţii în clădirile unităților de învățământ.
reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert