Accidente la ski, persoane care au căzut și s-au rănit ori turiști rătăciți. De toate au avut parte în acest an salvamontiștii bihoreni.
"Anul acesta avem în jur de 90 de intervenții, în care au fost implicate 140 de persoane; este o creștere de circa 30% față de anii precedenți", explică Istvan Pinter, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor.
O treime dintre intervenți a reprezentat-o cãutarea unor turiști rãtãciți. Au plecat pe trasee fãrã sã se informeze ori fãrã sã fie asitați de un ghid, spun salvatorii,
"Foarte mulți pornesc așa pe drum - nu se interesează prima dată și nu aleg drumuri corespondente capacității lor, pornesc pe drumuri foarte grele se grăbesc, mai părăsesc marcajul", a observat Tibor Tiponuț, ghid montan.
"Reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor spun că cei mai mulți turiști s-au rătăcit după ce au părăsit traseele marcate situate între județele Bihor și Cluj", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.
"Nu au educația muntelui și nu sunt informați dinainte pentru că îți trebuie un pic de documentare."
"Avem panouri de informare pe care efectiv sunt descrise traseele marcajele pe care le poate parcurge, dificultatea traseului, durata traseului", a precizat Ivan Nagy, angajat al Salvamont Salvaspeo Bihor.
De astfel de indicaþii nu a ţinut cont Jurgen, un turist belgian venit în Apuseni: "Cu cât e mai subțire drumul pe hartã, cu atât e mai dificil! Am vãzut asta când am mers de la Doda Pilii spre Vãrãşoaia. A fost o pantã foarte abruptã, eram cu rucsacii și a fost aproape imposibil de urcat."
Ca sã îi ajute pe turiști, salvamontiștii bihoreni au postat pe pagina proprie de internet cele mai importante trasee din zonã. Salvatorii le recomandã turiştilor ca înainte de a pleca pe traseu sã se intereseze de condiţiile meteo.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves | Foto: Salvamont Bihor