Orădenii recunosc că le este mai uşor să apeleze la vecini ori cunoştinţe atunci când au nevoie de o injecţie. În plus, preţul pentru acest serviciu de ocazie este mai mic decât dacă ar fi apelat la o unitate medicală.
"Căutam asistentă care îmi dădea injecţie. Venea acasă şi îi dădeam cinci lei", confirmă un pacient. "Apelez tot la vecine, fiindcă sunt mai aproape şi mi-e mai la îndemână", explică altul. "90% apelează la cunoştiinţe sau la prieteni."
Medicii spun că administrarea în astfel de condiţii a unui tratament poate afecta sănătatea pacienţilor. Ca să ofere o alternativă sigură, conducerea Spitalului Municipal din Oradea a amenajat un centru de tratament, primul de acest fel din ţară.
"Pacientul poate să vină într-un loc profesionist, cu cadre profesioniste, unde să i se asigure acest tratament", explică doctorul Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu"din Oradea.
Tratamentul oferit de centru costă în funcţie de serviciul prestat: "O injecţie intramusculară 15 lei, intravenoasă 20, perfuzia 50, dar noi oferim seringi, ser fiziologic, branule, doar chiar medicaţia o aduce pacientul", spune Călin Barabaş, directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal din Oradea.
Tratamentele injectabile sunt făcute, în aceleaşi condiţii care sunt asigurate pacienţilor internaţi. Centrul funcţionează între orele 8 şi 22. În funcţie de propriul program şi de tratamentul prescris de medicul curant, pacientul poate alege când va veni să i se administreze injecţia. El trebuie să prezinte o reţetă prescrisă de un specialist sau o scrisoare medicală. În curând, la spitalul municipal din Oradea va fi amenajată şi o cameră de pansare, unde bolnavilor le vor fi curăţate rănile şi schimbate pansamentele.