Legea 14 din 2003 a partidelor politice stabilește condițiile pentru înființarea unei noi formațiuni.
„România are cea mai restrictivă lege privind înființarea partidelor politice din UE. Prin condiția celor 25 de mii de membrii fondatori ceruți pentru înființare cumulată cu dispersia lor geografică", spune conf. univ. dr. Cristina Matiuță, șeful Departamentului de Științe Politice din cadrul Universității Oradea. „Am trecut de la o extremă la alta. De la cei 251 de membrii stabiliți prin decretul din 31 decembrie 1989, care legifera pluripartidismul și când partidele au apărut ca ciupercile după ploaie."
Legea impune ca în fiecare din cele 18 județe să fie cel puțin 700 de semnatari. Condiția a fost introdusă pentru a elimina tendința de regionalizare a forței politice. Cei interesați de înființarea unui partid spun că sunt legați de mâini și de picioare, chiar dacă dispun de fondurile necesare.
Pașii pentru constituirea unei formațiuni politice
„Un partid nou care să susțină revendicările de mediu, dar, de fapt, ce țin de patrimoniu național este imposibil de înființat", susține Orlando Balaș, coordonator al programelor de educație ecologică ale Academiei Civice Bihor. „Pentru a avea liste complete este nevoie de o garanție de 1,5 miliarde de lei vechi, bani care se returnează doar în cazul în care partidul obține 2% din alegeri. Lucru care provoacă rețineri."
Statutul partidului politic cuprinde în mod obligatoriu denumirea integrală și prescurtată, sigla, obiectivele politice, conducătorii și alte specificații organizatorice.
După ce au strâns cele 25 de mii de semnături ale membrilor fondatori, cei care doresc să își înființeze un partid trebuie să depună întreaga documentație la Tribunalul București. Instanța are termen 15 zile să se pronunțe pro sau contra înființării partidului.
Următorul pas este afișarea deciziei de înființare sau de respingere a partidului la sediul instanței.
reporter: Laura Breb
operator: Jozsef Feher
editor web: Adrian Laboş