Dacă până de curând specialiştii credeau că Alzheimerul debutează cu tulburări de memorie, noile teorii susţin că stările de tristețe, iritabilitate și somnolență preced în multe cazuri maladia. De aceea "un diagnostic corect este extrem de important. Când se adaugă episoade de dezorientare, stări confuzionale sigur că pacientul trebuie investigat", spune dr. Monica Sabău, şefa de secţiei neurologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Unul din opt români cu vârsta de peste 55 ani are boala Alzheimer, spun specialiştii. Din păcate, 80% dintre bolnavi rămân nediagnosticați.
"Depistat la timp, 30-40% dintre cazuri, tratate corect evită definitiv intrarea în starea de boală", explică dr. Gavril Cornuţiu, şeful secţiei de psihiatrie a Spitalului de Neurologie din Oradea.
Bolnavii în stadii avansate de Alzheimer au nevoie în permanență de ajutor pentru a face față problemelor puse de boală. Însă, în România:
"Servicii postdiagnosticare lipsesc cu desăvârșire. Nu există personal specializat pentru servicii la domiciliu, de asemenea nu există servicii specializate în funcție de stadiul bolii", susţine Maria Moglan, vicepreşedintele Societăţii Române de Alzheimer.
Demența Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări, iar costul tratamentului este decontat în întregime.
"În anul 2014 la nivelul județului Bihor erau înregistrați la nivelul CAS 1745 de bolnavi de tip Alzheimer, iar în 2013 erau un număr de 1630 de astfel de bolnavi", a precizat dr. Ionuţ Gheorghe, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
În 2010, statisticile estimau că în lume sunt peste 35 de milioane de bolnavi de Alzheimer. Numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, avertizează specialiştii.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Cristian Rusu, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş