Potrivit ministrului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Turismului, impozitul forfetar care va fi aplicat în turism se va concretiza într-o taxă pe fiecare cameră de hotel. Cuprinsă între 40 de euro şi 200 de euro, în funcţie de condiţiile pe care le oferă şi zona în care se află, aceasta va înlocui actualele impozitări de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Hotelierii spun că măsura îi dezavantajează.
„Nu mai ai de unde să faci investiții. Ori dacă asta s-a vrut, un Guvern care se bazează pe agricultură și turism pentru relansare, asta avem...", este de părere Florian Serac, directorul SC Turism Felix.
Şefii societăţii care administrează 2450 de camere în hoteluri din Băile Felix au motive să fie supăraţi. Noul impozit, anunţat de Maria Grapini ca o armă împotriva evaziunii fiscale, ar însemna pentru compania bihoreană o dublare a contribuţiilor plătite către stat. Până acum acestea atingeau 2 milioane de lei pe an.
„Aș cataloga sistemul drept bișnițăreală, pentru că facilitează în continuare neînregistrarea veniturilor și a impozitului corespunzător pentru cei care au ocolit și până în momentul de față plățile către bugetul statului", spune Florian Serac, directorul SC Turism Felix.
În cazul în care această măsură va fi aplicată, patronii de pensiuni anunţă scumpiri.
„Normal că or să crească tarifele, în timpul verii mai mult, iarna cum e sezonier, mai puțin", spune Dorin Pantea, administrator de pensiune.
Actuala legislație în domeniul turismului obligă firmele care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro să vireze către stat 3% din cifra de afaceri. Cele care depășesc această sumă plătesc 16% din profit. În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de camere.