Gunoiul este pus sub lacăt în Oradea, unde autorităţile locale au închis toate incintele de colectare a deşeurilor din cartiere. Ca să aibă acces la pubele, locatarii au primit cartele care activează un sistem de închidere-deschidere alimentat cu ajutorul panourilor solare. 850 de mii de euro au fost investiţi în amenajarea a peste 600 de astfel de instalaţii.
Doar cei care au cartelă de acces pot intra în incintele metalice unde sunt închise pubele de gunoi. Propusă în urmă cu şapte ani, măsura a fost pusă în aplicare treptat pe parcursul ultimilor doi ani.
"Înainte existau diverse persoane care veneau, scormoneau furau materiale reciclabile şi bineînţeles puteau depozita aici şi alţii decât cei din asociaţie", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
S-a ajuns astfel ca din cele 730 de incinte pentru pubele amenajate în Oradea, 630 să fie dotate cu un sistem de acces pe cartelă. Acesta este alimentat cu ajutorul unor panouri solare şi a costat până acum 850 de mii de euro, bani alocaţi de Primărie şi compania de salubritate.
Efectele introducerii noului sistem s-au văzut în scurt timp.
"Furtul materialelor reciclabile a dispărut aproape deloc nu se mai fură reciclabile. A crescut faţă de august anul trecut cu 50 % cantitatea de deşeuri reciclabile colectat selectiv", susţine Horea Burlău, reprezentant al firmei de salubritate.
"În cazul în care nu se respectă acest mod de colectare a deşeurilor, poliţia locală poate aplica sancţiuni asociaţiilor de proprietari în cauză", atrage atenţia Mircea Stejeran, şeful Serviciului Public al Primăriei Oradea.
Aceste sancţiuni pot ajunge până la 10 mii de lei pe asociaţie. În plus, locatarii au observat că în jurul tomberoanelor nu mai sunt aruncate resturi menajere, cum se întâmpla înainte.
"Pentru mine este ok că nu e toată mizeria împrăştiată pe dinafară. Mai sunt persoane care lasă punga aici şi o aruncăm care venim."
Pentru a închide toate zonele de colectare a gunoiului din oraş, până anul viitor vor mai fi amenajate încă 110 incinte metalice.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş