Dotați cu aparate de fotografiat, poliţiştii locali au luat la verificat toate tomberoanele din curţile blocurilor. În prezenţa preşedinţilor asociaţiilor de proprietari, agenţii au fotografiat conţinutul containerelor şi au verificat dacă deşeurile sunt aruncate separat.
În cazul în care resturile menajere sunt amestecate cu gunoiul reciclabil cei prinşi în neregulă primesc un avertisment. Până acum 10 asociaţii de proprietari au fost pedepsite în acest fel. Dacă la următoarea vizită vor fi găsite aceleaşi nereguli, vor fi date amenzi, avertizează poliţiştii.
„Este o acţiune ce constă în vizitarea şi conştientizarea asociaţiilor de proprietari cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi la conştientizarea şi crearea unui simţ civic al locuitorilor”, explică Zoltan Toth, Poliţia Locală Oradea.
Din luna martie, în Oradea este în vigoare un nou regulament de salubritate. Acesta îi obligă pe locuitorii oraşului să arunce resturile menajere în containerele negre primite de la operatorul de salubritate, iar pe cele reciclabile, în containere galbene ori în saci de aceeaşi culoare.
- Colectezi selectiv? Pui separat gunoiul? - Bineînţeles. - De ce? - Pentru că aşa ne spune legea şi trebuie să ne respectăm mediul. - Dacă ar face toată lumea aşa ar fi bine.
„Putem spune că în ultimele trei luni am monitorizat în mod special deşeurile. Se observă o îmbunătăţire”, susţine Ionel Ban, directorul de producţie al RER Ecologic Service.
Potrivit statisticilor operatorului de salubritate, anul trecut în Oradea au fost colectate lunar peste 3000 de tone de deşeuri menajere.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş