Instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul grădiniţei din Oradea a costat primăria 96 de mii de lei. În aceste zile se vor face probele, iar panourile vor produce curent începând de săptămâna viitoare.
"Grădinița, în afară de iluminat, are plitele electrice, are frigidere și are și alte consumuri. Consumul este de aproximativ 12 Mw/an, iar panourile vor produce un minim de 16 MW/an, vom produce în plus", susţine Teodor Gabor, directorul firmei care a montat panourile.
Până acum grădiniţa plătea 1300 de euro pe an factură la curent pentru cei 12 megawaţi pe care îi consuma. Acum nu va mai plăti nimic şi va economisi aceşti bani, la care se mai adaugă un venit de peste 1400 de euro pe an din vânzarea certificatelor verzi.
"Din surplusul de energiei verde, vom putea compensa consumul la alte unități de învățământ; este un proiecte pilot în Oradea", spune Tunde Benyovski, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.
"Pe viitor vrem să amplasăm și pe alte instituții publice subordonate consiliului local pentru că, pe lângă faptul că producem energie verde, avem și un surplus de venit", dă asigurări Istvan Huszar, viceprimarul Oradei.
Grădiniţa 56 din cartierul Nufărul, unde au fost montate panourile fotovoltaice, este prima construită după 1989 în Bihor. Lucrările au costat aproape patru milioane de lei, iar banii au provenit din bugetul local.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Robert Rezmuves Editor web: Adrian Laboş