În umbra locuinţelor moderne şi impunătoare îşi fac loc încet, dar sigur, căsuţele mici şi vechi de odinioară. Asta pentru că mai sunt persoane care vor să se întoarcă la ce preţuiau cândva strămoşii. Este şi exemplul unui bihorean care a salvat de la uitare o întreagă gospodărie tradiţională. A reuşit să dea viaţă unui complex turistic care cuprinde o casă, o şură şi anexe, pe care îl va oferi turiştilor care vor să scape de agitaţia cotidiană.
Tâmplar de meserie, Florin Leuchiş a făcut încă din adolescenţă o pasiune pentru prelucrarea lemnului. Mai apoi a prins drag de obiectele vechi care aminteau de obiceiurile străbune, pe care a început să le adune din toate colţurile ţării. La un moment dat şi-a dat seama că nu mai are unde să le depoziteze, aşa că i-a venit ideea să cumpere o casă veche, pe care să o mute la poalele unui deal.
"Am început să căutăm, stânga- dreapta, nu am găsit. Nu am abandonat ideea, dar a rămas cumva în vânt şi la un moment dat, casele ne-au găsit pe noi", povesteşte Florin.
Cu puţini bani a cumpărat prima casă, veche de mai bine de 80 de ani.
"Casa cu şindrilă am găsit-o în timp ce lucram într-un turn de biserică. Din turnul bisericii am văzut în vale o casă dărâmată. M-am dat jos şi am mers la ea - domnule, nu vindeţi casa? Nu mai vindem, s-a dărâmat, o tăiem de foc."
Bărbatului i-a plăcut povestea casei despre care a aflat că a fost mutată de două ori de către vechii proprietari. A dus-o acolo unde şi-a dorit şi a început recondiţionarea ei.
"Înainte oamenii îşi duceau casele, le aduceau, le montau, se plimbau cu ele din loc în loc şi fiecare meşter îşi punea amprenta asupra casei", explică Florin Leuchiş.
Bărbatul ştie povestea fiecărui obiect pe care l-a adus în cadrul complexului. Pietrele de moară, bârnele de lemn, feroneria, toate amintesc de oameni de demult şi de vremuri apuse. Însă cel mai mult l-a fascinat modul în care casele din lemn erau ridicate cu tehnici rudimentare.
"Casele astea care ţin de secole, construite într-un mod corect, o şindrilă de lemn, 3-4 mm, şi ţine zeci de ani, cum o afumau în pod şi cum îi făceau tot tratamentul acesta din care noi acum facem o mare filozofie."
Cea de-a doua construcţie pe care a cumpărat-o este o şură din 1816, transformată tot într-o casă de locuit. În fiecare dintre încăperi a fost îmbinată tradiţia cu tehnologia, aşa că locuinţa are inclusiv aer condiţionat şi încălzire în pardosea.
"Avem cuptorul care ascunde o instalaţie de încălzit în pardoseală. Casa are două dormitoare, o baie generoasă şi un spaţiu pentru gătit", spune proprietarul complexului turistic, care explică: "Nu vrem să facem din case, muzee, vrem să fie funcţionale. Casele toate au baie, aer condiţionat, încălzire, sisteme moderne de a putea locui în aceste case."
Deşi mai este de muncă, complexul turistic denumit sugestiv "Şura Dacilor" îşi va deschide în curând porţile pentru turişti.
"Turiştii care vor ajunge aici, vor găsi o oază de relaxare. Este locul potrivit pentru cei care vor să-şi petreacă timpul liber departe de aglomeraţia urbană", s-a convins Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
"- E frumos la el, acum începe să prindă conturi tot ce vrea să facă.
- Aţi sta aici un sfârşit de săptămână?
- Şi o săptămână întreagă."
Florin Leuchiş speră ca în zonă să ajungă oameni care să-i aprecieze munca, dar şi frumuseţea lucrurilor rămase din strămoşi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş