Francisc Chelemen incearca de multă vreme sa-si dezvolte afacerea cu fonduri europene. In satul Livada la cativa kilometri de Oradea fermierul a ridicat pe 9 hectare mai multe sere in care cultuva in special rosii. Ca sa faca fata cerintelor pietei utilajele vechi de 7 ani si trebuie inlocuite cu altele moderne.
"În acest moment lucrăm pentru a obţine aceste fonduri să realizăm un bloc depozit, linie de ambalare completă. Cu cât mai multe fonduri, cu atât investiţiile producătorilor sunt mai mari", spune Francisc Chelemen, producator agricol.
Fondurile disponibile pentru această perioadă sunt de 230 de milioane de euro, cu aproape 20 de milioane de euro mai mult faţă de precedenta perioada în care s-au acordat bani pentru dezvoltarea afacerilor agricole.
"Toate sectoarele au o mare nevoie de finanţare şi de dotare şi sectoarele zootehnice şi cele vegetale", explica Adrian Feher, şef de serviciu la Direcţia Agricolă Bihor
Micii întreprinzători agricoli sunt optimişti şi spera ca sa dezvolte afacerile cu legume si fructe cu bani europeni.
Primul pas pentru acesarea fondurilor europene pentru agricole incepe la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit unde trebuie depusa o cerere . Investiţiile se pot face în modernizarea utilajelor agricole, cultivarea plantelor sau zootehnie.
"În aces moment cei care au aceste ferme de mini-subzistenţă până în două sau opt unităţi de dezvoltare economică pot să acceseze cu relativă uşurinţă. Suma unui asemenea proiect este normal proporţional cu mărimea exploatării, nu mai mult de 50.000 de euro", spune Octavian Avramut, coordonator la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean
Suma maximă care va putea fi acordată pentru finanţarea proiectelor mari poate ajunge pana la un milion de euro.