Aflată în apropierea graniţei cu Ungaria, la 40 de kilometri de Satu Mare, comuna Foieni a fost colonizată de şvabi în secolul al XVII-lea. După Revoluţie, 400 dintre locuitori au emigrat în Germania. Organizarea şi disciplina tipic nemţească se vede la fiecare pas, pe străzile întreţinute şi în casele şi curţile care sclipesc de curăţenie. Câteva sute dintre localnici lucrează singura fabrică din zonă, care aparţine unui patron german şi produce mobilă.
Foieniul s-a remarcat şi la alegerile de duminică, prin faptul că noul preşedinte al României a fost ales în comună cu cel mai mare procentaj din ţară: 93,53%. 723 dintre cei 783 de alegători l-au preferat pe candidatul Alianţei Creştin-Liberale.
"Sunt mai multe motive. O dată originea comunităţii de aici este germană; maghiarii votează cu dreapta şi poziţia lui Ponta faţă de maghiari - în vorbe bine, dar în fapte, nu", spune un localnic.
"Comunităţii îi place sloganul lui Iohannis - lucrul să fie bine făcut. Dacă vă uitaţi în comunitatea noastră o să vedeţi casele şi curţile aranjate, în faţa imobilelor este ordine, nu trebuie noi, autoritatea locală, să le spunem oamenilor "hai să facem ordine"", explică Tiberiu Tempfli, viceprimarul din Foieni.
Localnicii spun că, înainte de a-l vota, s-au interesat să afle cât mai multe despre Klaus Iohannis.
"Era un profesor bun şi era primarul oraşului Sibiu."
"A terminat la Cluj, Universitatea Babes-Bolyai, secţia fizică, şi mi s-a părut un om corect."
Din cei 1638 de alegători trecuţi pe listele electorale din comună, au votat mai puţin de jumătate - 783. De turism electoral nu se poate vorbi în zonă.
În primul tur de scrutin, candidatul ACL a ieşit pe locul doi în comună, după reprezentantul UDMR Kelemen Hunor. Acum îşi doresc ca noul preşedinte să nu le înşele aşteptările şi să fie cinstit şi corect.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş