Pompierii au reuşit, la ora 0:35 a nopţii de sâmbătă spre duminică, să lichideze incendiul care a distrus o mare parte din clădirea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. 100 de militari au luptat pentru a stinge focul, iar echipaje ale ISU Crişana vor rămâne pe tot parcursul nopţii în zonă pentru a se asigura că flăcările nu vor reizbucni.
sursă: Ovi D. Pop
Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, focul a distrus 1300 de metri pătraţi. Este vorba despre un turn care s-a prăbuşit, de acoperişul clădirii şi tavanul de la primul etaj, care s-a prăbuşit. "Clădirea avea aviz pentru reabilitare emis în 2016 şi se afla în prezent în conservare", a declarat, la Digi24, maiorul Roşca.
Imediat ce au intrat în clădire, pompierii au verificat cu atenţie fiecare încăpere. S-au asigurat astfel că nu sunt victime surprinse de flăcări. Clădirea va fi monitorizată în timpul nopţii. În jurul orei 1 în zonă se mai aflau şase echipaje ale salvatorilor ISU Crişana.
"Pompierii au avut surse de apă suficiente. Au fost mai multe echipaje, nu avem victime şi nu avem răniţi. Echipele de pompieri rămân peste noapte la faţa locului", a declarat, la Digi24, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Întreaga operaţiune de stingerea a incendiului a fost efectuată cu 10 autospeciale cu apă şi spumă şi două de lucru la înălţime. Pompierii au folosit şi apă din Crişul Repede pentru stingerea incendiului.
"Pagubele sunt mari în interiorul clădirii", a precizat prefectul Ioan Mihaiu. "Vor rămâne şi echipe de Poliţie şi Jandarmi pentru a securiza zona. Zilele următoare vor urma anchete pentru a se stabili cauza incendiului. Nu pot să vă spun dacă clădirea este asigurată. Sperăm că este şi că vor găsi surse de finanţare pentru a o repara. Mâine, cu siguranţă va fi restricţionat traficul."
Clienţii teraselor aflate în imediata apropiere a Palatului episcopal s-au retras când au văzut flăcările. Pompierii le-au transmis locatarilor din zonă să ţină ferestrele şi uşile închise. ISU Crişana a notificat Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor pentru a monitoriza calitatea aerului după acest incendiu violent.
Editor web: Adrian Laboş