Primul caz a apărut în luna septembrie, apoi rând pe rând au venit persoane, din aceeași zonă, care s-au dovedit și ele bolnave de tuberculoză.
"Am fost chemată și mi-au făcut film la plămâni și mi-au găsit o pată pe plămâni."
"M-am simțit rău, nu am putut să trag aer, m-a durut gâtul și m-am dus la medicul de familie care m-a trimis aici la analize."
S-a declanșat ancheta epidemiologică. 360 de adulți și copii au trecut prin mâna medicilor, iar focarul de tuberculoză a fost depistat în cartierul orădean Velența. Până acum vorbim de 10 bolnavi dintre care patru sunt copii. În două dintre cazuri medicii au confirmarea că este vorba de tuberculoză multidrog rezistentă, o formă mai gravă, unde rata de supravietuire este de 50%.
Dr. Marilena Crișan, coordonatorul județean al programului de tuberculoză: "Ceea ce este foarte trist este faptul că acest focar este în mijlocul unui oraș ca și Oradea, într-o comunitate de rromi, unde noi am intervenit cu ajutorul mediatorului rrom, dar abia după aflarea multor cazuri de tuberculoză s-au hotărât să vină la control pentru că sunt foarte greu de mobilizat, foarte recalcitranți."
Bolnavul, considerat de medici ca fiind sursa focarului, și care e contagios, a refuzat internarea. "Este dreptul pacientului de a refuza internarea, autoritatea locală nu intervine", spun medicii.
Pentru ca tabloul să fie complet finațarea medicamentelor pentru tratarea tuberculozei lasă mult de dorit. Ultimii bani veniți pe programul național au ajuns acum trei luni, iar medicii au fost nevoiți să ceară mila spitalului.
Anca Brad, directorul financiar al Spitalului Clinic Municipal din Oradea: "În vederea tratării respectivilor pacienți spitalul a luat măsura deblocării a 12 mii de lei în vederea achiziționării medicației necesare."
Tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistentă este de 10 ori mai scump decât cel de primă linie și durează trei ani, timp în care bolnavul nu are voie să îl întrerupă.
reporter: Andrea Crișan
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș