Oradea este unul dintre oraşele unde investiţiile întârzie luni sau chiar ani din cauza contestaţiilor depuse de firmele care au pierdut licitaţiile organizate.
"Sursa CET Oradea pe partea de implementare proiect, care, în prezent, este contestată, lucrările la pasajele de pe DN 79 şi 76 tot aşa, în prezent, sunt toate contestate, şi nu pot să înceapă", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Firmele care vor contesta licitaţiile trebuie să depună o garanţie de unu la sută din valoarea proiectului, însă nu mai mult de o sută de mii de euro
"Garanţia de bună conduită, într-adevăr, este puţin în defavoarea firmelor mici şi mijlocii, care, într-adevăr, nu vor avea puterea să conteste nici o licitaţie având în vedere valoarea pe care va trebui să o depună. Aceasta încurajează firmele mari şi firmele puternice care îşi permit acest lucru", este de părere Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte CNIPMMR.
Din cauza contestaţiilor, reabilitarea Grădinii Zoologice din Oradea a întârziat doi ani, iar licitaţia pentru amenajarea parcării subterane de pe Strada Independenţei a fost reluată. Nici lucrările pentru introducerea canalizării în mai multe zone ale oraşului nu au avut o soartă mai bună.
"Putem vorbi, ca exemplu, despre contractul de lucrări dintre cele 14 care vizează cartierul Grigorescu: aici au existat atât contestaţii la documentaţia de atribuire, cât şi la raportul de atribuire şi chiar a fost un contract care a ajuns în instanţă, dar rezolvarea a fost în favoarea Companiei de Apă", a declarat Renata Tripa-Pap, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.
Modernizarea pistei aeroportului din Oradea stagnează de câteva luni, după ce ambele firme care au pierdut licitaţia au contestat decizia. Dacă reabilitarea căii de rulare nu va fi gata până la finele anului viitor, autorităţile locale riscă să piardă finanţarea de 20 de milioane de euro din fonduri europene.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi