Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au descins miercuri seara în biroul lui Dorin Micle din sediul Administraţiei Finanţelor Publice Bihor.
La scurt timp, funcţionarul, care este şi lider de sindicat în cadrul instituţiei, a fost dus la Bucureşti, pe numele lui fiind emis un mandat de reţinere pentru 24 de ore. Alături de Aron Marin Panc, un cetăţean austriac asociat la o firmă din Bihor, Dorin Micle este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani şi luare de mită.
Anchetatorii spun că au date că funcţionarul orădean şi cetăţeanul austriac au fost implicaţi în reţeaua de evaziune fiscală organizată de două persoane din Cluj. Aceasta a folosit firme fantomă ca să vândă carne şi ouă din Uniunea Europeană, fără să achite TVA. Procurorii susţin că în operaţiunile ilicite au fost implicaţi şi mari producători de carne din România, iar în unele cazuri au fost puse în circulaţie produse alterate, procesate sau oferite consumului prin intermediul unei firme de catering.
Rolul lui Dorin Micle
Legea română impune ca în cazul mărfurilor cu grad ridicat de risc - cum ar fi carnea, transporturile să fie sigilate la intrarea pe teritoriul României şi să fie introduse în aplicația „trafic control". La destinaţie urmau să fie desigilate în prezența unor reprezentanți ai ANAF. Măsura avea scopul să oprească introducerea de mărfuri pe numele unor firme paravan.
Procurorii spun că aici a intervenit funcţionarul din Bihor, cel care avea ca atribuţii de serviciu introducerea documentelor de însoţire a mărfii în aplicaţia „trafic control": „în scopul de a eluda aceste măsuri, în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul Micle Ioan-Dorin, în calitate de funcţionar în cadrul AJPF Bihor, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei dintre Ungaria și România, fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicația „trafic control"."
Anchetatorii spun că, prin intermediul lui Aron-Marin Panc, Micle îi anunţa pe membrii grupării când se afla de serviciu în vama Borş.
"Potrivit înțelegerii dintre părțile interesate, autocamioanele așteptau, în Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunțați de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România", descriu procurorii modul de operare, într-un comunicat al DIICOT.
Răsplata - 75.000 de euro
În acest fel, procurorii bănuiesc că prin Vama Borş au intrat în ţară mai multe transporturi de carne aparținând societăților comerciale controlate de către unul din liderii grupării, care nu au fost sigilate ori înregistrate în aplicația „trafic control".
Anchetatorii spun că, în schimbul ajutorul dat reţelei, Dorin Micle ar fi primit, începând din luna ianuarie a acestui an, 75 de mii de euro, prin intermediul cetăţeanului austriac.
Dorin Micle a fost dus la Bucureşti, unde procurorii DIICOT au cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti arestarea acestuia. Aceeaşi măsură, dar în lipsă, a fost cerută şi în ceea ce-l priveşte pe Aron-Marin Panc.
editor web: Adrian Laboş