Filarmonica Oradea, prinsă în războiul retrocedărilor

Data publicării:
filarmonica

La concertele susținute de Filarmonica de Stat din Oradea sala este plinã de spectatori. Scena și spațiul destinat auditoriului au fost lãrgite, iar obiectele de decor creeazã o atmosferã plãcutã.

"În schimb, exteriorul clădirii arată deplorabil. Aspectul neplăcut nu este însă singura problemă. În ultimii ani din fațada cladirii au început să cadă bucăți mari de tencuială, iar zona a devenit un real pericol pentru pietoni, dar și pentru mașinile parcate. Este motivul pentru care autoritațile au montat o plasa de protecție", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

"Foarte urât arată, dar nu e nici prima nici ultima", spune un orădean. 

"Cred că trebuie renovat, trebuia demult."

"Arată jalnic și e păcat pentru că este o clădire splendidă."

În anii 2000, Consiliul Județean Bihor a plãtit din bugetul propriu lucrari de reabilitare a fațadei. Acestea au fost oprite în 2002, când Episcopia Romano-Catolica Oradea a cerut retrocedarea imobilului.

Nici dupã 14 ani, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietaților nu a dat înca un verdict. Între timp, în 2010 clãdirea din Strada Moscovei a fost împãrțitã în trei, o datã cu reorganizarea instituțiilor de cultura. Unul dintre corpuri, în care se aflã încãperi pentru ateliere, deocamdatã neocupate, a rãmas definitiv al administrației județene.

Celelalte douã, care cuprind sala Filarmonicii, respectiv cel care are fațada cu probleme și în care își desfașoarã activitatea teatrele român și maghiar și Școala de Arte, sunt disputate în continuare.
În schimb în cazul în care vor fi retrocedate:

"Biserica va fi obligată să mențină și să fie de acord cu activitatea acelor instituții publice care acum funcționează în acele cladiri. În acest caz CJ Bihor va fi obligat să plătească o chirie", explicăm Zsolt Sarkady, directorul general al Consiliului Județean Bihor.

Deocamdatã, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice nu au oferit un raspuns cu privire la situația cladirii Filarmonicii din Oradea. Imobilul a fost construit în doua etape, între 1896 și 1914, și a avut de-a lungul anilor mai multe destinații.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri