Ficatul şi rinichii unui copil de trei ani din Bihor, transplantate altor două persoane

Data publicării:
donator organe 140515

Tragicul incident s-a întâmplat la mijlocul săptămânii trecute, când băieţelul de trei ani a fost muşcat de gât de câinele familiei.

"Avea o leziune extrem de severă ca urmare a unei agresiuni produsă de un animal din gospodăria proprie, un câine, în regiunea cervicală, ceea ce a dus la o pierdere semnificativă de sânge din cauza lezării vaselor principale care duc şi aduc sânge dinspre creier", spune dr. Erno Jerzicska, medic primar chirurg-vascular.

În urma discuţiilor purtate de către medicii cu familia băiatului, părinţii şi-au dat consimţământul ca organele să fie prelevate şi donate altor pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare.

"Echipa de prelevare din București și Cluj a venit în Oradea și în jurul orei 2 a început intervenția chirurgicală; s-a prelevat ficat care a fost transplantat în București la un copilaș de un an și jumătate și rinichi transplantat la Cluj", a detaliat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant.

Rinichii prelevaţi au ajuns la o tânără din Olt. Transplantul i-a oferit o nouă şansă la viaţă Narcisei Predu care suferea de insuficiență renală. Șase ani de zile a reușit să ducă boala cu ajutorul medicamentelor, însă în mai anul trecut rinichii au cedat și a început dializa. Cu o grupă rară de sânge, tânăra nu s-a gândit niciodată că va primi un rinichi chiar de ziua ei.

"Mă simt foarte bine, am coborât din pat totul se desfășoară normal. Îmi pare nespus de rău îi transmit familiei multă sănătate și să știe de la mine că are toată viața copilațul o lumină de la mine."

Intervenția a durat mai bine de cinci ore, iar medicii spun că deși nu a fost una ușoară a decurs fără complicații. "Din naștere rinichii ei erau uniți în partea inferioară realizând așa numitul aspect morfologic anatomic de rinichi în potcoavă. Această anomalie morfologică este însoțită de o multitudine de anomalii vascular. Vasele vin din toate părțile, ceea ce face ca realizarea transplantului ulterior să fie foarte dificil. Rinichiul nu a mai fost separat în două unități ca altădată, i-a fost transplantat ca atare ca o singură unitate la un receptor adult", a explicat prof. Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj.

Medicii spun că astfel de intervenții sunt foarte rare. Studiile arată că în Europa în ultimii trei ani au fost făcute doar 24 de astfel de transplante la adulți. La nivel european sunt au fost făcute mai puţin de o sută de astfel de intervenții chirurgicale.

Reporteri: Anca Deac, Dana Pop
Operatori: Robert Rezmuves, Radu Tomuleţ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...