Tragicul incident s-a întâmplat la mijlocul săptămânii trecute, când băieţelul de trei ani a fost muşcat de gât de câinele familiei.
"Avea o leziune extrem de severă ca urmare a unei agresiuni produsă de un animal din gospodăria proprie, un câine, în regiunea cervicală, ceea ce a dus la o pierdere semnificativă de sânge din cauza lezării vaselor principale care duc şi aduc sânge dinspre creier", spune dr. Erno Jerzicska, medic primar chirurg-vascular.
În urma discuţiilor purtate de către medicii cu familia băiatului, părinţii şi-au dat consimţământul ca organele să fie prelevate şi donate altor pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare.
"Echipa de prelevare din București și Cluj a venit în Oradea și în jurul orei 2 a început intervenția chirurgicală; s-a prelevat ficat care a fost transplantat în București la un copilaș de un an și jumătate și rinichi transplantat la Cluj", a detaliat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant.
Rinichii prelevaţi au ajuns la o tânără din Olt. Transplantul i-a oferit o nouă şansă la viaţă Narcisei Predu care suferea de insuficiență renală. Șase ani de zile a reușit să ducă boala cu ajutorul medicamentelor, însă în mai anul trecut rinichii au cedat și a început dializa. Cu o grupă rară de sânge, tânăra nu s-a gândit niciodată că va primi un rinichi chiar de ziua ei.
"Mă simt foarte bine, am coborât din pat totul se desfășoară normal. Îmi pare nespus de rău îi transmit familiei multă sănătate și să știe de la mine că are toată viața copilațul o lumină de la mine."
Intervenția a durat mai bine de cinci ore, iar medicii spun că deși nu a fost una ușoară a decurs fără complicații. "Din naștere rinichii ei erau uniți în partea inferioară realizând așa numitul aspect morfologic anatomic de rinichi în potcoavă. Această anomalie morfologică este însoțită de o multitudine de anomalii vascular. Vasele vin din toate părțile, ceea ce face ca realizarea transplantului ulterior să fie foarte dificil. Rinichiul nu a mai fost separat în două unități ca altădată, i-a fost transplantat ca atare ca o singură unitate la un receptor adult", a explicat prof. Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj.
Medicii spun că astfel de intervenții sunt foarte rare. Studiile arată că în Europa în ultimii trei ani au fost făcute doar 24 de astfel de transplante la adulți. La nivel european sunt au fost făcute mai puţin de o sută de astfel de intervenții chirurgicale.
Reporteri: Anca Deac, Dana Pop
Operatori: Robert Rezmuves, Radu Tomuleţ